Най-малко три години труд в българска болница ще трябва да полагат младите медицински сестри и акушерки, преди да получат дипломата си.
 
С такава мярка министърът на образованието проф. Тодор Танев обмисля да спре теча на медицински работници в Европа.
 
Нестандартната идея лансира самият той по време на посещение във Велико Търново”, съобщава "Преса".
 
„Болниците са гладни и жадни. Който иска да бяга навън веднага, ще плаща”, допълни той. Министърът беше категоричен, че въвеждането на тригодишно задължително стажуване не е нарушаване на правото на младежите за свободно придвижване и труд, и обяви, че има юридически лостове, чрез които прясно дипломиралите се медици да бъдат задържани у нас поне за ограничен период от време”, коментира просветният министър.
 
От гилдията обясняват обаче, че проф. Танев не е обсъждал с подобни мерки тях.
NEWS_MORE_BOX
 
Според европейските директиви медицинските сестри и акушерките трябва да са минали 3600 часа практическо обучение, за да имат правото да практикуват. Няма как след този изпълнен норматив да не им се дават дипломи в продължение на още три години.
 
Страната ни е застрашена от дефицит на медицински сестри. В момента, вместо нужния минимум от 50 хиляди медицински сестри, те са само 25 хиляди.
 
Въпреки че все по-млади хора избират да работят тази професия, ниските възнаграждения са причина те все по-често да търсят препитанието си в чужбина.
 
Средната заплата в редица западни страни е около 1 200 евро.
 
Средната заплата на една медицинска сестра е 440 лева, което е "изключително ниско възнаграждение за тази категория професия". Затова и сестрите редовно настояват за увеличение на заплатите.