Медицинските сестри излизат за втори път на Национален протест за по-добри възнаграждения и достойни условия на труд. Днес от 15 ч. специалистите по здравни грижи ще отстояват исканията си пред Министерство на здравеопазването и административните сгради в цялата страна. 


„Протестът не е само за пари. Те са важни, но могат да бъдат постигнати по някакъв начин.Проблемът е, че има огромна липса на уважение към професията ни. През всички тези години настояваме за нормални заплати и условия за работа“, заяви и председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева пред Bulgaria ON AIR.


Макар и не организатор на протеста, съсловната организация застана зад исканията на медицинските сестри. „Исканията на колегите съвпадат с нашите, за които като Асоциация говорим вече повече от 10 години. Исканията им са справедливи, но има и такива сред тях, които към този момент просто не могат да бъдат постигнати“, допълни Василева и подчерта, че в момента групата от Фейсбук, която организира протеста, е използвана за некоректни политически цели, искайки непостижими за момента неща.Милка Василева заяви също, че ако до месец не бъде разработена адекватна методика за разпределение на средствата в здравеопазването, както обеща вчера министър Ананиев, протестите ще продължат. Съсловната организация ще подкрепи всички позволени от закона форми на протест и ще настоявам за поне 950 лева основна заплата, както е заложено в колективния трудов договор.

 

„Изваждане в момента на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци на формирането на работната заплати, които съществува в момента, обясни тази сутрин министър Ананиев пред bTV - Затова предлагам да направим тази методика и каквото покаже тя, тогава ще говорим вече за размера на парите, които са необходими, за да постигнем целите си. Дълбоко уважавам труда, който полагат професионалистите по здравни грижи, оценявам тяхната роля в лечебния процес. Те искат да има предвидимост в тяхната работа. Предвидимост във връзка с доходите, предвидимост по отношение на квалификацията и преквалификацията, на условията на труд“. В студиото той бе категоричен, че натиск върху протестиращите от страна на ръководството на болниците няма.


След срещата му с протестиращите медицински сестри вчера стана ясно още, че в лечебните заведения със 100% държавна собственост средната основна работна заплата към 1 януари е 758 лв., а средната брутна работна заплата 1470 лв.; при болниците с 50% и над 50% държавно участие в капитала средната основна работна заплата към е 668 лв., а средната брутна работна заплата 1166 лв.; при общинските болници средната основна работна заплата е 668 лв., а средната брутна работна заплата 1040 лв.


Същевременно към 31 декември средната брутна работна заплата в страната е 1123 лв. Анализът на министерството показва, че в отделните лечебни заведения няма механизъм за формиране на работната заплата. Затова министър Ананиев реши заедно с протестиращите професионалисти по здравни грижи да бъде изготвена методика за формирането и разпределението на разходите за персонал в кратки срокове.


Работната група ще се събере още на 26 март със задача да изготви методиката в рамките на 2-3 седмици. До 30 юни, когато е крайният срок за приемането на медицинските стандарти, ще има време да се надгради тази базисна методика. След като бъде постигнат консенсус по нея, същата ще бъде внесена в Министерски съвет.