Медицинските сестри от цялата страна се събират на Национален протест днес в 12 ч. Недоволството им е срещу недостойното възнаграждение и условията на труд. Идеята за протеста възникна спонтанно в социалната мрежа, като по предварителни данни митинги ще има едновременно пред Министерството на здравеопазването в София, пред болниците и пред сградите на общинските администрации в провинцията. Част от сестрите ще останат на работните си места, но ще протестират с лентички в лечебните заведения.


Основните искания са за стартово възнаграждение в размер на две минимални работни заплати и регулиране на работното време. Специалистите по здравни грижи твърдят още, че често им се налага да работят извънредно и на две работни места заради ниското заплащане. 


Вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не успя да успокои съсловието и да потуши протестите. Той обсъди с представители на синдикатите и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи исканията на медицинските сестри и припомни, че с отпуснатите от правителството 30 млн. лв. ще бъдат увеличени възнагражденията на работещите в общинските и областните болници.„Положението всяка година става все по-лошо. Всички работят на две места. Някои работят и извън болницата. Вече прегоряха. Дълго време свързваха двата края и търпяха“, коментира и председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова пред Bulgaria ON AIR. И тя, както и синдикатите, обаче подчертаха, че протестите не са най-ефективният начин да се извоюва поисканото.


Различното този път е, че митингът е организиран от самите служители, а не от съсловните организации. Проф. Маркова припомни, че за да отговори България на минимума на необходимите кадри, са нужни 30 000 специалисти по здравни грижи. В Европа на 100 000 души се полагат 750 медицински сестри, а в България са 350.


В момента заплатите в някои общински болници са близки до минималните, а увеличението от тази година до 900 лева все още не се случва, защото няма достатъчно средства по Здравна каса.