С протестни митинги пред Министерство на здравеопазването, болниците в страната и административните сгради в петък, 1 март, специалистите по здравни грижи ще изразят недоволството си срещу условията на труд в сектора. Идеята за националния протест на медицинските сестри възникна спонтанно във Facebook, но бе подкрепен и от съсловната организация – Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. „Колегите, които са на дежурство, но искат да подкрепят протеста, могат да закачат синя лента на ревера си в знак на солидарност“, е отбелязано още в социалната мрежа.


Специалистите по здравни грижи настояват за еднакви стартови възнаграждения в размер на две минимални работни заплати, почасово заплащане на нощния труд, допълнително възнаграждение за работата в спешно или интензивно отделение, добавяне на клас за прослужено време в размер на 1.2 % годишно и възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика. Сестрите се обявяват и за отпадане на търговския статут на болниците и за връщането на медицинските стандарти.


Според Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, България е изгубила над 15 000 медицински сестри. Всяка година стотици от тях намират по-добри условия за живот и работа в чужбина.„Това е последният вик на хората, които искат да бъдат по някакъв начин задържани в България и да бъде спасена професията. Ние от Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи искаме достойни заплати в системата и за разпределяне на парите така, както трябва да бъдат разпределени, така че да стигат и до професионалистите по здравни грижи“, заяви Петя Недкова, член на ръководството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи пред БНР. Секторът ще настоява за цялостна държавна политика за работата на медицинските сестри, лаборанти, фелдшери, физиотерапевти.


От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи подчертават, че недостигът на медицински сестри у нас се неглижира от години. Данните им сочат, че от 2007 г. досега 9412 медицински сестри и 550 акушерки са заминали в чужбина. Други 15 000 са сменили професията си в България или са се пенсионирали.