Медицинските сестри в Европа бяха отличени с наградата „Жените в Европа 2020“ в категорията „Жени в действие“ заради усилията им в борбата с коронавируса тази година, предава Euronews.

 

Наградата е връчена на Европейската федерация на сестринските асоциации, която представлява 3 милиона медицински сестри от страните в Европейския съюз и общо 6 милиона медицински сестри от целия континент.


 

Номинацията е направена от Европейското женско лоби, за да бъде призната критичната роля и изключителната отдаденост на сестрите по време на кризата с Ковид-19.

 

В месеците на пандемията от коронавирус сестрите предоставяха денонощно експертна помощ на своите пациенти, при най-трудните и безпрецедентни обстоятелства, рискувайки собствения си живот и живота на близките си, посочва Елизабет Адамс, президент на Европейската федерация на сестринските асоциации.

 

Големият професионализъм на медицинските сестри е от основно значение за спасяването на много хора и подкрепата на пациентите при изключително тежки условия на труд, се посочва в номинацията.

 

 „Това е чудесна изненада, за медицинските сестри е чест да получат тази престижна награда. Те рядко получават признание за своята отдаденост ”, коментира Елизабет Адамс.

 

„Със своето състрадание, грижи и опит, медицинските сестри възвърнаха вярата ни в човечеството“, допълва тя.

 

По време на събитието, организирано от Европейското международно движение и Европейското женско лоби, президентът на федерацията на сестринските асоциации посочи, че признанието ще вдъхне кураж на милионите медицински сестри в Европа, които са на първа линия в борбата срещу коронавируса.

 

Наградата е израз на благодарност за работата на всички членове на федерацията, сред които е и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

 

Доскоро медицинските сестри в България нямаха право да предоставят самостоятелно медицински и здравни грижи в собствено лечебно заведение, като кабинет или медицински център.

 

След промяна в Закона за лечебните заведения, внесена в средата на 2020 г., те могат да откриват самостоятелни практики, стига да имат три години стаж в своята професионална област и регистрация към Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

 

Засега обаче държавата не осигурява финансирането на тези практики.

 

Много болници в страната набират доброволци за работа в Ковид-отделенията в момента, като най-голямо е търсенето на медицински сестри и санитари.

 

Според председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева минимум 30 000 сестри и 4000 акушерки липсват в здравната ни система.

 

България е на последно място в ЕС по осигуреност с медицински сестри и акушерки на глава от населението.