Тържествено бе отбелязан празникът на Медицинския университет – София и 105-тата годишнина от създаването на Медицинския факултет.

 

“Преди повече от век медицинската наука в страната ни намери сигурен пристан, благодарение на цялата българска медицинска и културна общественост в онези години, след многогодишни дебати и не малко усилия. Медицинският университет се създава след повече от 30 години след Медицинския факултет. Десетилетия наред продължаваме да сбъдваме мечтите и стремежите на хилядите преди нас – достойно да спазваме традициите, да градим една общност на споделени ценности и да допринасяме за развитието на българската медицина. С гордост от постигнатото и с нестихващ устрем за нови постижения в науката и практиката”, заяви ректорът на МУ-София акад. Лъчезар Трайков. Той връчи дипломите на заелите академични длъжности „професор“ и „доцент“ за изминалата 2021 година.


 

Поздравление към колегите отправи и деканът на Медицинския факултет проф. д-р Димитър Буланов. Той спомена с почит основателите и първите професори на Медицински факултет, които „положиха основите на българската медицинска наука и образование у нас, така че да ни направят видими и част от медицинската общност в Европа и света“.  Своите поздравления поднесоха и председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров и изпълнителният директор на УМБАЛ “Александровска” проф. Атанас Йонков.

 

На церемонията бяха връчени традиционните награди на Медицинския факултет за научна дейност. За носител на наградата за високи постижения в медицинската наука и преподаване в областта на фундаменталните науки на името на акад. Димитър Ораховац бе определена доц. д-р Жоржета Бочева от Катедрата по фармакология и токсикология. Наградата бе връчена от проф. Валентина Петкова, която е заместник-ректор на МУ-София. 

 

С наградата за високи постижения в научноизследователската и преподавателска дейност в областта на терапевтичните науки на името на проф. Константин Чилов бяха удостоени двама преподаватели - доц. д-р Ралица Робева от Катедрата по ендокринология и доц. д-р Гергана Петрова Стоянова от Катедрата по педиатрия. 

 

С наградата за високи постижения в медицинската наука и преподаване в областта на хирургичните науки на името на проф. Парашкев Стоянов също бяха удостоени двама преподаватели - доц. д-р Теофил Седлоев от Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ и доц. д-р Манол Соколов от Катедрата по хирургия на УМБАЛ „Александровска“.

 

Носител на наградата за млад учен на името на акад. Асен Хаджиолов, за високи постижения в областта на медицинската наука и преподаване в областта на фундаменталните науки стана главният асистент д-р Димитър Васков Бакалов от Катедрата по физиология и патофизиология. Наградата бе връчена от проф. д-р Лазар Желев, който е заместник-декан на Медицинския факултет на университета.

 

За носител на наградата за млад учен, за високи постижения в областта на медицинската наука и преподаване в областта на клиничните науки на името на акад. Асен Хаджиолов бе удостоена асистент д-р Славяна Ушева от Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

 

Носител на студентска награда за високи постижения в овладяването на медицинската наука и активно участие в научната и изследователската дейност на името на проф. Асен Златаров стана Людмила Борисова. Наградата ѝ бе връчена от проф. Буланов.

 

С наградата за изключителни постижения и цялостен принос в областта на медицинската наука и практика на името на проф. Стоян Кирков бе удостоен проф. д-р Димитър Костадинов от Катедрата по белодробни болести. Наградата бе връчена лично от ректора на университета акад. Лъчезар Трайков.

 

В чест на празника на университета и на Медицински факултет бяха засадени дръвчета в Докторската градина в центъра на София. 

 

„Тази година решихме да отбележим празника по различен начин – да допринесем за един по-красив и чист свят – с грижа за по-доброто ни бъдеще. На тази значима дата ще засадим дръвчета на емблематично място – в Докторската градина – в чест на тези преди нас и за благото на всички след нас. Защото освен за високия си дух и постиженията в науката е важно да се грижим и за средата около нас. Защото да има приемственост, уважение и признание на усилията на предците ни, е важна част от това, което ни прави достойни човеци и граждани на едно развито общество“, сподели ректора на университета акад. Лъчезар Трайков.