Медицинският експертен съвет към Министерски съвет представи първия си доклад. По думите на председателя на съвета проф. д-р Коста Костов документът има три раздела, събрани в около 400 страници на хартиен носител или 40 мегабайта, с над 100 хиперлинка. В първия раздел са разгледани препоръки към извънболничната помощ, във втория - препоръките-алгоритми към болнични заведения, а трети раздел съдържа общи принципи за поведение и вземане на мерки при различни състояние във фокуса на COVID-19.


„Това е жив документ – всяка част се свързва с друга, а в същото време може да бъде и редактиран, според различните ситуациите“, допълни и доц. д-р Александър Симидчиев. Докладът е насочен само и единствено към медицинските специалисти. 


Медицинският експертен съвет подчерта, че приложените досега мерки, налагащи физическа изолация и социална такава, са наложителни. В течение на епидемията същите могат да бъдат преосмислени и при благоприятното ѝ развитие - олекотени.Последното становище на съвета относно масовото приложение на бързите тестове е, че диагнозата на инфекцията се основава на PCR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се осъществи чрез комбинираното използване на всички останали и налични страната лабораторни методи".


Задача от спешен порядък пред здравния министър Кирил Ананиев пък е да предложи на Министерски съвет, държавата да сключи договор с Китай за внос на два медикамента, за които е доказано, че в комбинация повлияват лечението на COVID-19.


По време на брифинга министър Ананиев допълни, че днес ще бъдат преведени на всички медицински и немедицински кадри, които са участвали на първа линия и които имат пряко участие по наблюдението, по лечението на хората, които са заболели от коронавирус, чисто допълнително възнаграждение от 1000 лв. „На практика това означава, че те ще получат 15 377 лв., тъй като ние плащаме данъка и осигурителните вноски“, заяви министъра.


Допълнителните пари ще получат 1700 души в 34 лечебни заведения.  Ако в болница има до 5 заразени, допълнително възнаграждение получават 40 души. Ако са от 5 до 10 - 70 души, а при над 10 допълнителна възражение има за 100 души. „Това прави 2 600 000 лв. Останалите, до 6 милиона лева - 3 400 000 ще получат хората, които работят в центровете за спешна медицинска помощ, регионалните здравни инспекции и Националния център за заразни и паразитни болести“, допълни Кирил Ананиев.