Отличието „Сграда на годината“ за 2015 г. получи Медицинския университет във Варна. Високата оценка идва от най-престижното събитие в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата. 24-членно жури, съставено от представители на професионалните общности, е определило специалната награда в категория „Образователна инфраструктура" за новата сграда на Факултета по фармация.

 

Модерното и високотехнологично 9-етажно здание на Факултета по фармация бе открито на официална церемония в средата на октомври, само една година след първата копка и старта на строежа. На разположение на студентите и преподавателите са две учебни аудитории с 92 и 98 места, лекционна зала със 70 места, заседателна зала с 30 места, четири семинарни и учебни зали.


 

Във Факултета по фармация са разположени лаборатории, съобразно нуждите на процеса на обучение, библиотека с читалня, хранилище и компютърни зали, осигуряващи самоподготовката и достъп до професионална информация на студентите.

 

За обучението на бъдещите магистър-фармацевти е предвидена и учебна аптека, спомагаща практическата насоченост на учебния процес и панорамно интернет кафе на последния етаж с музейна експозиция на растителни видове с приложение в лечението и практиките на фармацевтиката.

NEWS_MORE_BOX

 

През последните две години, благодарение на значителни инвестиции в образователната инфраструктура, дигиталните технологии, кадрите и мениджмънта на ръководството, МУ-Варна увеличава двойно капацитета си и преминава необходимата за това акредитация.

 

В морската столица се обучават над 5 000 студенти, докторанти и специализанти. По специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ се обучават студенти и във филиалите в Сливен, а от тази учебна година и във Велико Търново и Шумен. Студентите там слушат в реално време лекциите, на които присъстват и колегите им във Варна.

 

Над 1200 студенти от 44 държави са направили избора да се обучават в черноморския град.  Най-голям е броят на чуждестранните студенти от Германия, Великобритания и Испания.

 

Te имат възможност да се обучават както на български език, така и в англоезични програми.

 

До края на годината предстои да бъде въведено и обучение в симулационен център, което ще даде възможност да се интегрира клиничното в предклиничното обучение на бъдещите лекари на един още по-ранен етап от образованието.

 

Практическите си занятия бъдещите медици провеждат в една от най-модерните и високотехнологични болнични бази в България – Университетската болница „Св. Марина“ и в единствения Университетски медико-дентален център.