Над 10 водещи специалисти от различни здравни области влизат в състава на Медицинския екип за борба с коронавируса. Начело на Съвета е пулмологът проф. д-р Коста Костов, а първите, които влизат в екипа му са доц. д-р Александър Симидчиев, пулмолог, доц. д-р Атанас Мангъров, инфекционист и педиатър, проф. д-р Радка Аргирова, клиничен вирусолог; проф. д-р Галина Кирова, образна диагностика; проф. д-р Савелина Поповска, патолог; адвокат д-р Мария Петрова, експерт по медицинско право; д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър, доц. д-р Васил Велчев, кардиолог; доц. д-р Любомир Киров, общопрактикуващ лекар; проф. д-р Георги Момеков, фармаколог; д-р Валентин Павлов, зам.-председател на Българския зъболекарски съюз, проф. д-р Николай Младенов, специалист по анестезиология и интензивни грижи и доц. д-р Росен Калпачки, невролог.


Задачата на Съвета е да помогне на държавата да се справи с проблем, за който здравната ни система не е подготвена. „Ударът очаква и нас, ако не се придържаме към стриктите епидемиологични мерки. Нашата единствена цел е да направим всичко по силите си, за да излезем с най-малки загуби“, заяви проф. д-р Коста Костов, цитиран от БНТ.


Целта на Медицинския съвет е изготвяне на алгоритми, препоръки за диагноза и лечение на COVID-19 и неговите органни инфекции, както и да засили информираността за всичко онова, което се прави в областта на медицината за справяне с коронавируса.Екипът на Съвета, към който ще бъдат включвани и още специалисти, ще дава по две пресконференции седмично - във вторник и в петък. Ще бъде създаден и фейсбук портал с актуална и достоверна информация.


По време на брифинга зам. министъра на здравеопазването Бойко Пенков, заяви, че е направена справка в София и страната и има достатъчно инфекциозни легла и клиники. „В момента са налични 900 легла на национално ниво. За два дена могат да станат над 2000“, допълни той.


Проф. д-р Радка Аргирова подчерта спешната нужда от съставянето на медицински алгоритъм у нас.“Алгоритъмът е нещо на диагностиката, което отдавна трябваше да има и от което се чувства огромна липса в цялата страна. Нашият алгоритъм искаме да съдържа кога какви тестове, каква интерпретация, какво се прави след първия резултат, какъв е вторият тест и отново какво се прави по-нататък с пациента и неговото детайлно диагностично определяне и бъдещо поведение“, каза проф. д-р Аргирова. Пулмологът д-р Александър Симидчиев допълни, че всички налични ръководства, не само от Китай, защото такива вече има и от Италия, и от Русия, ще бъдат прегледани и ще се прецени кое от тях е разумно да бъде прилагано у нас.


В заключение проф. д-р Георги Момеков, фармакологът в екипа на Медицинския съвет заяви, че все още няма утвърдена ефективна терапия за лечение и профилактика на коронавируса. Има само предварителни данни.

 

„У нас са направени постъпки да се осигури резерв от хлорохин и хидроксихлорокин. Но широката публика трябва да знае, че това са лекарства, които имат много странични ефекти, които могат да персистират месеци след преустановена терапия. Ще има осигурени количества единствено за пациенти, за които се счита, че съотношението полза - риск ще бъде добро“, подчерта той.