Медицински сестри, акушерки, рентгенови лаборанти и рехабилитатори влизат в часът на класния ръководител за да разкажат за своята работа. Медицинските специалисти ще говорят с учениците от горните класове за добрите и трудните моменти в своята професия, а целта е да привлекат вниманието на децата от 9-ти до 11-ти клас. Инициативата е на Регионалната колегия на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи в Пазарджик и е първа по рода си у нас. Идеята е повече млади хора да изберат медицинската професия за своя професионален път.


Основните акценти в кампанията са да се разкаже на учениците как протича обучението на медицинските специалисти, а специално подготвен филм, ще разкаже историите пълни с благодарността на пациентите, но и с дълги безсънни нощи и напрегнати нощни дежурства. Срещите ще се случват в 8 средни училища в областта - Драгиново и Света Петка, Пещера, Панагюрище, Септември, Брегов, Петър Берон, Георги Бенковски, с ученици от 9-ти до 11-ти клас, в часовете на класния ръководител. В останалите училища в региона са подготвени информационни материали, които ще стигнат до учениците с помощта на директорите и класните ръководители.


Часове по кариерно ориентиране започват до дни и ще обхванат не само областния център, но и малки селища в Родопите и Средногорието, съобщи пред darik.bg председателят на Регионалната колегия на професионалистите по здравни грижи – медицинската сестра Галина Цинигарова.“Сестрите и акушерките, и другите асоциирани медицински специалисти намаляват катастрофално. Основаната ни идея е да запознаем завършващите 10 и 11 клас, с нашата професия, да ги мотивираме. Тези, които все още се колебаят къде да отидат, какво да изберат, да им покажем хубавите страни на професията. Няма да скрием и отговорната страна на тази професия. Да ги накараме да я харесат и да запишат да учат. Защото, ако продължава това намаляване на специалистите по здравна грижа, просто е застрашено здравеопазването“, сподели сестра Цинигарова.