Лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори ще могат да създават лечебни заведения за самостоятелно осъществяване на медицински и здравни грижи, манипулации, превенция и профилактика на болести. Това предвиждат приетите на второ четене от Народното събрание промени в Закона за лечебните заведения.


С текстовете от законопроекта се регламентира, че групова практика за здравни грижи се осъществява от търговско дружество или кооперация, учредена от лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки и рехабилитатори, които имат минимум три години стаж в съответната професионална област, и които се регистрират по реда на чл. 40 от Закона за лечебните заведения. Медицинските специалисти ще могат да извършват здравни и медицински дейности в дома на пациента, когато състоянието му налага това, предвиждат измененията.


Народното събрание прие още на лечебно заведение, което не предостави или не предостави в срок информация за лекарствен продукт, за който се проследява ефектът от терапията на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти да се налага имуществена санкция от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1500 до 3000 лв. Когато нарушителят е едноличен търговец, имуществената санкция ще бъде от 500 до 1000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 1200 до 2500 лв., реши Парламентът.Против решението за самостоятелни практики на медицинските специалисти се обявиха от БСП, които го определиха като неясно, защото не е решено как ще се финансират. Според депутата от левицата проф. Георги Михайлов законът променя цялата философия на здравеопазването. „Ако сега направим тези лечебни квазизаведения, пък не сме решили как ще се финансират, след това ще има колосални битки с Касата дали да се прикрепят и те към Касата. Това беше смисълът на нашето противопоставяне, че тези неща трябва внимателно да се обмислят, заяви проф. Михайлов.


Нигяр Джафер от ДПС защити възможността медицинските сестри да могат да бъдат полезни с опита си и даде пример с Великобритания, където от много години са регламентирани подобни практики. „И това е работеща добра практика“, допълни тя пред БНР.