„На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя...”

 

Хипократова  клетва


 

Водени от положената Хипократова клетва, лекари от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” се обединиха в кампания за набиране на средства за децата на свои колеги, загубили битката с Ковид-19.

 

В Световния ден на здравето, 7 април, събраната от медиците сума беше предадена на Фонд за децата на Герои, които имат амбицията на осигурят месечна стипендия от по 500 лева, до навършване на пълнолетие,  на децата на медици и учители, починали от коронавирусна инфекция.

 

„От името на всички 21 дечица. Благодарим Ви! За огромния жест и за това, че все още сте на първа линия за нас. Бих искала да благодаря лично и на проф. Балтов, защото той е от малцината болнични директори, с които по всяко време на нашите кампании, свързани с Ковид-19, сме получавали отговори на въпросите си и мигновено съдействие”, каза Кремена Кунева, инициатор на Фонд за децата на Герои. 

 

Тя поднесе символичен подарък на проф. Балтов – сноп пръчки, които от кубратово време доказват, че обединени, не можем да бъдем пречупени.

 

Д-р Мартин Малчев, който е специализант по Анестезиология и интензивно лечение, е в основата на идеята лекарите от болница „Пирогов” да помогнат на тези деца: „Наш дълг е да се грижим за децата на нашите учители, колеги и приятели, които загубиха своя живот в борбата за този на останалите”, обясни мотивите си д-р Малчев.

 

Неговата идея насърчи и началникът на Отделението по анестезиология към Клиниката по анестезиология и реанимация д-р Пламен Нейчев, според когото малчуганите трябва да растат с постоянна грижа и помнейки, че техните родители са били посветени в „изкуството” да лекуват и да спасяват. 

 

В Световния ден на здравето, когато медицинските работници по света отбелязват своя професионален празник, Българският лекарски съюз (БЛС) съобщи, че над 130 медици в България са изгубили живота си заради Ковид-19 от началото на пандемията.

 

Децата на починалите учители и медици, които са под закрилата на Фонда за децата на Герои, са вече 21. За всички тях е осигурена едногодишна стипендия благодарение на даренията, събрани досега. Можете да подкрепите Фонда за децата на Герои:

 

  • чрез Платформата.бг;
  • с sms на номер 17777 с текст DMS GEROI;
  • чрез https://dmsbg.com/18412/dms-geroi-2/;
  • или чрез банков превод:

Фонд за децата на Герои

Райфайзенбанк (България) ЕАД

BIC код: RZBBBGSF

IBAN номер: BG91RZBB91551012773591