Четиримата медици от Военномедицинска академия (ВМА), които бяха сред първите изпратени да помагат след опустошителното земетресение в Турция, се завърнаха тази на родна земя.

 

Единайсет дни д-р Цветан Станимиров, д-р Синан Емин, медицинските сестри Мария Борисова и Илия Деков бяха рамо до рамо с местните спасители и търсеха оцелели изпод руините, предават от ВМА.


 

Двата екипа от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии, катастрофи и други заминаха няколко часа, след като станаха ясни мащабите на бедствието. Те са от последните български екипи от доброволци и спасители, които се изтеглят.

 

Те бяха посрещнати на летище „Враждебна” от началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, който им благодари за изпълнената мисия.

 

“Картините, които са се запечатали в съзнанието ни не могат да бъдат описани с думи. Ситуацията, която заварихме там беше кошмарна, но направихме всичко, което зависи от нас”, разказват за тежкото изживяване медиците.

 

“За пореден път нашите медици бяха на ниво, разбира се, че се гордея с тях. Те заминаха само два часа, след като бе обявена помощта от страна на българската държава. Имахме подготвени още четири екипа, но не се наложи тяхната намеса. Това е едно постоянно състояние за ВМА, защото ние сме подготвени да осигуряваме подобни събития”, заяви проф. Мутафчийски.

 

Общо трийсет доброволци от българска страна, сред които спешни медици, травматолози и медицински сестри, заминаха за Турция в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение на 6 февруари 2023 г.

 

Медиците са от ЦСМП София, УМБАЛ „Св. Анна“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и Специализираната болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“. Те ще оказват помощ както в местни лечебни заведения, така и в полеви болници.

 

Екипът на Министерството на здравеопазването комуникира с ресорните власти в Република Турция. Очаква се актуална информация за необходимостта от изпращане на специализирана медицинска помощ.

 

Припомняме и че Българският червен кръст преведе допълнително 1 млн. лв. от набраните средства по Националната кампания в помощ на пострадалите от катастрофалното земетресение в Турция и Сирия от 6 февруари 2023 г. Те са разпределени както следва: 600 000 лв. на двустранна основа за Турския Червен полумесец и допълнително 400 000 лв. за Сирийския Арабски Червен полумесец.