Лекарство, използвано при хипертиреоидизъм, е токсично за черния дроб при децата и не трябва да се прилага при тях, предупреждават ендокринолози. Пропилтиоурацилът или метимазолът са сред първите медикаменти, прилагани при тиреотоксикоза, дори и сред децата. Други опции в терапията са оперативната намеса и радиоактивният йод.

 

Съмненията за хепатотоксичния характер на пропилтиоурацила се появиха още преди повече от 50 години. При възрастни не се наблюдава толкова сериозна странична реакция.


 

При последни проучвания, провеждани от Медицинския Университет Йейл беше установено, че 5 до 10 деца умират всяка година във връзка с усложнения от споменатото лечение. За съжаление няма международно утвърдени принципи за лечение на базедовата болест при деца, тя е и сравнително рядко заболяване в тази крехка възраст, поради което педиатрите нямат достатъчно опит в терапията и.

 

Метимазолът също е опасен за чернодробната функция, но за разлика от пропилтиоурацилът пораженията са обратими след прекратяване приемът на медикамента. Той по-често бива назначаван, включително и заради възможността да се приема само един път дневно.

 

Терапията на хипертиреоидизмът трябва да се преценява стриктно, индивидуализирано и в съображение с възможните рискове и ползи от медикаментите, напомнят ендокринолози.