Тазгодишните матури ще се провеждат под задължително лекарско наблюдение.

 

Лекар или медицинска сестра ще има във всяко учебно заведение, където ще се провеждат зрелостни изпити или национално външно оценяване след седми клас.


 

Идеята е на Регионалния инспекторат по образованието в столицата, който вече е разпоредил проверки в кои училища има наличен медицински персонал.

 

Мотивът е, че през тези дни младежите са подложени на голямо напрежение и стресът покрай изпитите често е причина за припадъци в класната стая.

 

Младите хора са прекалено натоварени и това води до неврози, състояния на тревожност, депресии и всякакви други разстройства в психиката им.

 

Проявите най-често са в две насоки - единият вариант е да станат раздразнителни, а другият - да започнат да проявяват крайна апатия към всичко около себе си, което на по-късен етап може да доведе до депресия.

NEWS_MORE_BOX

 

Проучвания показват, че момичетата страдат от подобни проблеми 4 пъти по-често в сравнение с момчетата.

 

Според медиците девойките са по-чувствителни и най-често са с по-силно развито чувство за отговорност.

 

Затова мисълта, че ще разочароват близките си, или ще се изложат пред своите приятели, им се струва много по-непоносима в сравнение с момчетата, които приемат по-лесно провалите.

 

Традиционно матурите за зрелостниците ще съвпадат с изпитите за национално външно оценяване за седмокласниците.

 

На 20 май ще са изпитите по български език и литература. На 22-ри пък ще са матурите по желание и изпитът по математика за седмокласниците.