Близо 20 000 души в България са били реимунизирани срещу Ковид от 27-ми декември досега, а около 50 000 са получили поне една доза от коронавирусната ваксина.

 

Съгласно Националния план за ваксиниране и заявените от правителството количества ваксини най-голям брой българи биха могли да бъдат ваксинирани с ваксината на AstraZeneca и тази на френската фармацевтична компания Sanofi Pasteur, която се очаква да бъде одобрена в Европа най-рано през четвъртото тримесечие на 2021 г.


 

В края на 2020 г. от Sanofi обявиха, че ще преработят формулата на своята ваксина срещу Ковид-19 и ще я върнат отново във втора фаза от клиничните ѝ проучвания. Засега няма данни за нейната ефективност и странични ефекти, освен, че ваксината не показва висока защита при хора на възраст над 49 години.

 

Така излиза, че масовата ваксинация в България, която стартира след 5-ти март, ще може да се извърши най-вече с ваксините на AstraZeneca и Pfizer, в случай, че има достатъчно желаещи, тъй като ваксинирането е доброволно.

 

Четвърта фаза от Националния ваксинационен план, с която ще започне масовата ваксинация, ще стартира в началото на март. Тогава трябва да има достатъчно ваксини и имунизирането на хората от трета фаза да е приключило, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

Засега ваксинирането на приоритетните групи от първа, втора и трета фаза на ваксинационния план се извършва с ваксините на Pfizer и Moderna, които са с ефективност съответно 95% и 94%.

 

До края на февруари ще бъдат доставени общо 260 000 дози от ваксината на AstraZeneca и още около 100 000 дози от ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna.

 

Здравните власти в редица европейски страни, сред които Германия, Франция, Италия и Румъния обаче, препоръчаха ваксината на AstraZeneca да не се поставя на хора на възраст над 65 години. Тя е е с ефективност 59,5%. Първата пратка от нея пристигна на 6-ти февруари и още над 31 000 дози от нея се очаква да бъдат доставени днес.

 

Планът за ваксинация на здравното министерство включва седем ваксини: BioNTech, Moderna, AstraZeneka, Janssen, Curevac, Sanofi и Novavax.

 

Само първите три от тях са получили досега разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата.

 

Актуализираният наскоро план за ваксиниране на здравните власти показва, че най-големият възможен брой ваксинирани лица при седем разрешени за употреба ваксини е близо 9,3 млн. души, в случай, че ваксината на Janssen се поставя в две дози.

 

Общият брой на очакваните дози до края на годината е близо 18,6 млн.

 

Съгласно поръчаните количества най-много българи ще могат да се ваксинират с ваксините на Sanofi и AstraZeneca – съответно около 2,33 и 2,26 млн. души, следвани от ваксината на Pfizer – близо 1,95 млн. души.

 

Най-малко хора могат да бъдат имунизирани с ваксините на CureVac и Moderna – съответно 500 000 и 480 000 души.

 

По брой заболели от Ковид-19 на 100 хил. души население България се нарежда на 26-то място сред страните от Европейския съюз и на 6-то на Балканския полуостров към момента.

 

Министърът на здравеопазването подчерта, че по-строги противоепидемични мерки могат да се очакват, когато броят на положителните случаи стане 200 на 100 хил. души население.