В Пловдив носенето на предпазни маски при предстоящи масови мероприятия с публичен характер на открито - футболни срещи, концерти и други сценични прояви – става задължително, реши Областният кризисен щаб в Пловдив, съобщава БНР.


Областният управител Дани Каназирева призова кметовете да оказват съдействие на контролните органи, за да се намали максимално контакта между посетителите при влизане и излизане от даденото събитие.


В последните дни расте заболеваемостта от коронавирус в Пловдивска област. Сред новите случаи са две бебета под година от Пловдив и Асеновград, едното от които е хоспитализирано, съобщиха от Областния кризисен щаб. Девет пациенти са хоспитализирани в последните два дни. От щаба съобщиха и за починал пациент - жена на 86 години със съпътстващи сърдечни заболявания.Вчера стана ясно, че и 4-ма служители от община Пловдив са с положителен тест за COVID-19. „Хората са в добро състояние и са карантинирани в домашна среда“, съобщи за Радио Пловдив председателят на Общинския кризисен щаб д-р Калин Калинов, като заради конфиденциалност, не пожела да уточни имената на заразените. 


Във фейсбук профила си главният архитект на общината Димитър Ахрянов сам обяви, че е с потвърдена проба за коронавирус. От пресцентъра на общината съобщиха, че заразените работят в сградата на площад „Централен“. От РЗИ съобщиха, че се извършва епидемиологично проучване и се изследват контактните лица. Проведени са и всички задължителни мерки относно дезинфекцията в помещенията и са дадени предписания.


От понеделник още две болници - УМБАЛ „Пълмед“ с 15 легла и МБАЛ „Св. Пантелеймон” с 25 легла влизат в графика за прем на болни с COVID-19, като и двете лечебни заведения имат възможност при необходимост да увеличат легловата база. Щабът реши също в графика да бъде включена още една болница с 10 легла, които да бъдат само за интензивно лечение на пациенти с коронавирус. Днес предстои среща с ръководствата на лечебните заведения, които досега нямат опит с подобни пациенти.