Носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места става задължително от днес до края на ноември.

 

Под друго средство за предпазване се подразбира кърпа, шал или шлем, сочи заповедта на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов.


 

Мярката важи при големи струпвания на хора и невъзможност да се спазва физическа дистанция от 1,5 м.

 

От носене на маска на открито са освободени децата под 6-годишна възраст и спортуващите.

 

Водещите и гостите на телевизионни предавания са освободени от носене на маска и в закрити пространства, стига да се спазва физическа дистанция и дезинфекция.

 

Носенето на маска не е задължително при същите условия и за посетителите на заведения за хранене и питейни заведения, както и за участниците в конгресно-конферентни мероприятия.

 

Всички работодатели са задължени да организират спазването на противоепидемичните мерки в работните помещения. За целта е нужно да се осигури физическа дистанция от 1,5 м, а когато няма възможност за това – да се въведе задължително носене на маска.

 

Препоръчва се също така при възможност да се премине към дистанционен режим на работа.

 

Съгласно същата заповед на здравния министър се препоръчва на лицата, които предоставят административни и други услуги на граждани, да преминат към работа в електронна среда.

 

При обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 м, е задължително да се използва защитна маска за лице или предпазен шлем.

 

По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице или предпазен шлем, когато има механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване или дезинфекция.

 

С пълния текст на заповедта можете да се запознаете в прикачения файл.

 

Близо 17% от всички изследвани през последните денонощие са дали положителни проби за коронавирус.

 

Новите случаи са 1 472, от които 45 души са медицински служители. Направените PCR тестове са 8 738.

 

Броят на настанените в болница пациенти с коронавирус нараства до 1 732 души, като 107 от тях са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 184.

 

Вчера са починали 29 души, а от началото на пандемията – 1 048.