Някои видове маски и дезинфектанти са сред най-опасните продукти на европейския пазар за изминалата 2020 г., които са били забранени от Европейската комисия (ЕК).

 

Това става ясно от годишния доклад на ЕК във връзка със системата за бързо предупреждение за опасни продукти Safety Gate, която функционира от 2003 г.


 

Докладът показва, че през 2020 г. са подадени рекордните 5 377 сигнала за опасни продукти, а това е с 20% повече в сравнение с 2019 г.

 

9% от всички сигнали се отнасят до продукти, свързани с пандемията от COVID-19 - предимно за хигиенни маски, които трябва да предпазват, но безуспешно.

 

Други опасни продукти, свързани с COVID-19, са били дезинфектанти, които съдържат токсични химикали, като метанол, който може да доведе до слепота или дори смърт при поглъщане.

 

Подадени са сигнали и за UV дезинфектанти, които излагат потребителите на силно облъчване, причиняващо дразнене на кожата.

 

Основни констатации от доклада

 

През изминалата година наблюдението е било фокусирано върху продукти, свързани с COVID-19, заради същественото им значение за потребителите в условия на пандемия. Постъпили са 161 сигнала за маски, 3 за специфични гащеризони, 13 за дезинфектанти за ръце и 18 сигнала за UV лампи, които би трябвало да функционират като стерилизатори.

 

Сигналите за детските играчки продължават да имат най-висок брой – те се равняват на 27% от всички сигнали. След тях се нареждат сигналите за опасни моторни превозни средства (21%) и на трето място са сигналите за електрически уреди и оборудване (10%).

 

Най-често сигналите са свързани с продукти, причиняващи наранявания като фрактура или сътресение (25%), следвани от тези от химически компоненти в продуктите (18%) и за продукти и стоки, които могат да причинят задавяне у децата (12%).

 

В сравнение с по-миналата година, все повече онлайн платформи за търговия се ангажират да проследяват за безопасността на продуктите, които се продават през тях.

 

Системата, в която участват 31 европейски държави, ще събира сигнали и тази година.

 

Следващи стъпки

 

Всяка година ЕК отличава предприятията, които полагат допълнителни усилия за защита на потребителите, с наградата на ЕС за безопасност на продуктите.

 

Крайният срок за кандидатстване в тазгодишното издание на инициативата е 30 април.

 

Към днешна дата единадесет онлайн платформи са подписали споразумение за сътрудничество с държави-членки за премахване на опасни продукти от техните уебсайтове: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount и вече Etsy и Joom.