Мащабен скрининг за хора с висок риск от развитие на захарен диабет (тип 2), организират от УМБАЛ „Александровска“. Кампанията е на лекарите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и е част от проекта „Спри диабета навреме!“, част от тазгодишната дарителска кампания „Избери, за да помогнеш“, съобщи БНР.


Във фокуса на вниманието са и хората с не добре диагностициран до момента диабет, с цел започване на възможно най-ранно лечение и забавяне на диабетните усложнения.


По думите на проф. д-р Здравко Каменов - началник на Клиниката по ендокринология в Алексанровска болница и ръководител на катедра „Вътрешни болести“ в Медицинския университет в София, над 450 милиона души в света са със захарен диабет. Прогнозите сочат, че през следващите 20 години броят на диабетно болните ще надхвърли 700 милиона души.„Големият проблем е, че 25 на сто от засегнатите от диабет не знаят и България не прави изключение от тази статистика“, казва още проф. д-р Каменов. Над половин милион души са хората с диабет по данни на Българското дружество по ендокринология. „От тях са диагностицирани около 75%, но има 25%, които не знаят, че имат диабет, а това е рискова група. И точно към тези хора, които са с повишен риск, но все още нямат поставена диагноза, е ориентиран проектът“, допълва специалиста.


В първия етап от проекта всеки желаещ да се включи ще трябва да попълни специален въпросник, чрез който може да определи дали попада в групата на хората с повишен риск от развитие на диабет. Следващата стъпка е хората от рисковата група да се подложат на изследвания в Центъра за превенция на диабета в Александровска болница, който работи и по проблемите на затлъстяването.


„Известно е, че еднокринните и сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност в целия свят. Идеята е всички неблагоприятни фактори, свързани с повишения сърдечносъдов риск при захарен диабет, като повишена кръвна захар, липидни нарушения, хипертония и затлъстяване, да бъдат едновременно лекувани“, посочи проф. д-р Каменов.


Идентифицираните пациенти с повишен риск от диабет ще бъдат включени и в Европейска програма за превенция на диабета, за да бъдат обучени как да се справят със своето състояние. Няма ограничения за включване в проекта. Може да се запише всеки, който установи, че попада в рисковата група и има възможност да посещава регулярно Центъра в Алексанровска болница за изследвания и обучения.


Планира се проектът да продължи 10 месеца. Тестовете за установяване на риска и телефоните за записване за изследвания в центъра скоро ще могат да се открият на интернет страницата на Александровска болница.