Има все повече доказателства, че  централното артериално налягане  е по-надежден предиктор за бъдещи сърдечносъдови събития, отколкото периферното, споделят кардиолозите от ИСУЛ. Централното артериално налягане се измерва със специална апаратура на аортата, докато измерването на периферното се прави с познатите апарати за кръвно налягане.

 

Според лекарите измерването на централното артериално налягане дава повече информация за състоянието на кръвоносните съдове и дали има увреждания на съответните органи. 


 

„Понякога периферното кръвно налягане може да е ниско, но централното аортно налягане - високо, което показва, че има скрит проблем, който трябва да се изясни“, обяснява кардиологът д-р Нели Георгиева. 

 

В Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е практика да се измерва  централното аортно налягане и това се прави чрез неинвазивни методи. За целта се използва специален апарат, чрез който се прави 24-мониториране. Измерването може да се прилага и за 5-10 минути с цел профилактика на хипертонията. 


Друга особеност, на която обръщат внимание кардиолозите на ИСУЛ, е връзката между сънната апнея и високото кръвно. По думите на специалистите 50% от хората с обструктивна сънна апнея страдат и от високо кръвно налягане и около 30% от хипертониците имат този проблем със съня. За съжаление, обструктивната сънна апнея е разпространено при около четвърт от населението, като по-често се наблюдава при мъжете – 24-26% до една възраст, а след навършване на 30 години при жените засегнатите варират между 17 и 28%.

 

Естествено при сън кръвното налягане пада с 10-20%, но при хората с обструктивна сънна апнея е възможно то да не се променя. Това показва повишен сърдечносъдов риск. Друга особеност при тази група пациенти е, че някои от тях могат да повишат кръвното след събуждане сутрин, което също е опасно за здравето. 

 

Препоръките на д-р Георгиева, която работи с иновативния апарат, е при възраст над 50 години да се провежда поне веднъж годишно измерване на централното аортно налягане. Този съвет важи и за хората с хипертония, висока кръвна захар и/или висок холестерол независимо от възрастта им.

 

Тенденция е хипертонията да се подмладява, което налага взимането на адекватни мерки още преди високото кръвно да е станало факт и да уврежда органите, споделя кардиологът.

 

Според д-р Петър Калайджиев лечението на обструктивната апнея се отразява благоприятно на здравето на съня, но също помага и за намаляването на кръвното. Това може да се случи например чрез осигуряване на непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP). CPAP включва поставянето на маска за лице, прикрепена към апарат, с която пациентът спи през нощта.

 

Сънна апнея може да се подозира при наличие на редовна сънливост през деня, проблемна концентрация и памет, главоболие и сухота в устата след събуждане сутрин, необяснима раздразнителност, тревожност и депресия.

 

Най-често партньорът е този, който пръв забелязва признаците на сънна апнея – силно хъркане, задушаване или задъхване по време на сън, паузи в дишането при сън.

 

„Изпитването на един или повече от тези симптоми не означава непременно, че имате сънна апнея, но е добра причина да обсъдите съня с Вашия лекар“, убеден е д-р Калайджиев.

 

Универсален съвет за подобряване на съня, сънната апнея и кръвното налягане е намаляването на телесното тегло чрез балансиране на режима на хранене.


В световен мащаб сърдечносъдовите заболявания са причина за 17 милиона смъртни случая на година – 1/3 от общия брой, напомнят ни от ИСУЛ.  От тях усложнения на артериалната хипертония са 9,4 мил. годишно. 
Хипертонията е отговорна най-малко за 45% от смъртните случаи, дължащи се на сърдечни инциденти.


Темата, за тази година, обявена от Световната лига по хипертония, е „Измервайте кръвното си налагане точно, контролирайте го и живейте по-дълто“.