Редовните прегледи на белия дроб, спиране на тютюнопушенето и ходенето, вместо шофирането са от решаващо значение за здравето на българите и част от превенцията на респираторната система. Около тези препоръки се обединиха водещи специалисти и публични личности в Световния ден на белия дроб. Събитието бе отбелязано и у нас с много инициативи и информационна дискусия, в която се включиха  д-р Александър Симидчиев – пулмолог и председател на сдружението "Въздух за здраве", д-р София Ангелова – пулмолог и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробни болести, Тодор Мангъров – председател на Асоциация пулмонална хипертония и др.


Инициативата е част от глобалната ежегодна кампания на световната организация Forum of International Respiratory Societies (FIRS), като в нея се включват държави от цял свят. Българското участие обединява градовете София, Пловдив, Велико Търново, Видин, Петрич, Стара Загора, Монтана, Габрово. Във всеки един от тях пулмолози се включиха с различни активности, целящи профилактика за здрав бял дроб и чист въздух и с призива „За здрави бели дробове“.


Експертите подчертаха значението на профилактиката на респираторното здраве чрез мерки, достъпни  за всеки един човек. „Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) е една от най-разпространените социално значими болести. Националната асоциация за профилактика на белодробни болести организира безплатни прегледи за пушачи. Тази година призовахме и ползвателите на електронни цигари, тъй като световните проучвания сочат, че и те са изложени на определен брой рискове за здравето си. Приканваме всеки човек – пушач или не, да се консултира с личния си лекар и при нужда да посети белодробен кабинет, където ще може да изследва белодробната си функция“, посочи д-р София Ангелова. В допълнение Тодор Мангъров добави, че трябва да повишим обществения интерес към тази тема, да се информираме навреме и да споделяме повече такива полезни новини.Световният ден на белия дроб се отбелязва два дни след срещата на високо равнище на ООН, посветена на универсалното здравно покритие. Глобалният й характер е възможност да бъде постигнат сериозен напредък в борбата срещу белодробните заболявания по цял свят. Тази година организациите се обединиха около посланието: „Никой да не бъде пренебрегнат - Заедно за здрави бели дробове“.

 

Дишай

  • 384 милиона души страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), а от това заболяване годишно умират по 3 милиона души. ХОББ е третото най-смъртоносно заболяване в света.
  • Всяка година 10 милиона души развиват туберколоза, а 1,6 милиона умират от това заболяването. Туберколозата е най-разпространеното смъртоносно инфекциозно заболяване.
  • Всяка година от рак на белия дроб умират 1,76 милиона души. Ракът на белия дроб е най-смъртоносният вид рак.
  • Общо 334 милиона души по цял свят страдат от астма. Астмата е най-разпространеното детско хронично заболяване. То засяга 14% от децата по света и този дял нараства.
  • Всяка година пневмонията убива милиони души. Пневмонията е водещата причина за смъртност сред най-малките и най-възрастните.
  • 91% от населението на света живее в места, където замърсяването на въздуха надвишава нормите на СЗО.