От общо 5-те случаи диагностицирани с морбили у нас, 4 са потвърдени в област Благоевград. Тригодишно дете от Банско се лекува в София, а 2 деца от ромската махала в Разлог и едно от село Краище, са настанени в инфекциозно отделение на Гоцеделчевската болница, съобщи д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция пред БНР.


И четирите случая, доказани до момента, са при деца, които не са ваксинирани срещу тежкото инфекциозно заболяване, допълни д-р Мончева. Разпоредена е проверка във всички детски ясли и градини, а до всички лични лекари в областта са изпратени писма. Общопрактикуващите лекари са категорични, че инфекцията е пренесена от съседна Македония, тъй като в планинския курорт Банско и околните населени места има много туристи. Друг локален проблем е, че неотдавна в Разложката болница беше закрито инфекциозното отделение и всички болни деца се приемат в педиатричното, което го е превърнало в епидемично място.


От Регионалната здравна инспекция в областта очакват да се повтори картината от 2010 г. „Тогава имахме пак голяма епидемия от морбили в България и не само в България. Разболяха се в нашата област около 800 деца, в цялата страна над 20 000 бяха. Даже имаше и смъртни случаи, защото това заболяване протича много тежко. Засега изолираме болните деца. От тях се взимат проби да се изследват. Контактните деца се издирват. Който не е имунизиран, ще го предадем на личния лекар“, каза д-р Мончева.По данни на Министерство на здравеопазването заболяването и при петте случая, диагностицирани с морбили в страната, се проявява с висока температура, катарални прояви – хрема и кашлица и макулозен обрив. Консултирани са с инфекционист и са хоспитализирани.


Единият от случаите е 37-годишна жена, а другите четири случая са на деца на възраст 1 г. 8 м., две деца на 1 г. 9 м. и на 3-годишна възраст. Случаите са потвърдени лабораторно на 13.02.2018 г. в Националната референтна лаборатория „Морбили, паротит и рубеола“ (НЦЗПБ). В Националната референтна лаборатория са изследвани други две контактни деца, без клинична симптоматика, които са с отрицателен резултат.


При проведените до момента епидемиологични проучвания се установи, че лицата не са имунизирани срещу морбили и не дават категорични данни за контакт с болни лица. Вероятно се касае за различни източници на инфекция, предизвикали спорадични заболявания. Своевременно са издирени и общо 145 контактни на заболелите лица, които са под медицинско наблюдение. Към момента сред тях няма такива с признаци на заболяването.
Министерството призовава всички родители да проверят имунизационния статус на децата си за морбили и при установяване на пропуск или при съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си лекар. Осигурени са достатъчно количества ваксини за провеждане на имунизация срещу инфекцията.


Морбили – заразяване, инкубационен период, усложнения


Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.


Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.


Съгласно Имунизационния календар на България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.


В началото на 2017 г. в България, в резултат на внос на морбили от пътуващи до засегнати държави, възникнаха епидемични взривове в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана. Бяха установени 165 заболели основно сред ромски деца, като голямата част от заболелите бяха неимунизирани.


През 2018 г. в България бяха регистрирани 13 случая на заболели от морбили, при чужди граждани, пребивавали в България и при български граждани, пътували в страни с епидемично разпространение на заболяването.