Десетки майки на болни деца протестираха пред входа на Министерство на здравеопазването срещу нехайството на държавата спрямо децата с редки и тежки заболявания. Те настояват за провеждането на диалог със здравния министър и изпълнение на исканията им. 

 
„Искаме живот за децата си. Те имат право да пораснат!” и „Говорете с нас!”, скандираха майките по време на протеста. Той се организира от Движение „ДНЕС” и Гражданска коалиция „Едни от нас”. 
 
Това е втората демонстрация в подкрепа на децата с редки и тежки заболявания. Тя е вследствие на формалните и незадоволителни отговори от институциите, както и отказът от диалог на Министерство на здравеопазването. 
 
Към протеста се присъедини и Сдружението на родители и деца с детска церебрална парализа „Св. София – Вяра, Надежда и Любов” и Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ). 
 
От Сдружението на родителите на деца с детска церебрална парализа настояват да се осигурят безплатни лекарства и съвременни помощни средства както за основното, така и за съпътстващите заболявания. Според родителите всички изследвания, лечение, операции, трансплантации, рехабилитации, кинези- и други терапии трябва да се поемат изцяло от НЗОК. Те настояват и Фондът за лечение на деца в чужбина да бъде осигурен със средства за всички нуждаещи се. 
 
Протестиращите настояват и държавните и общински институции да ускорят привеждането на градската среда, инфраструктурата и градския транспорт към изискванията за достъп на хората с увреждания. 
 
Още в началото на годината Движението „ДНЕС” и Гражданска коалиция „Едни от нас” са внесли писмено искане в Министерство на здравеопазването да бъде уредено нормативно задължителното и безплатно провеждане на преглед за аномалии в плода на всички бъдещи майки, с цел провеждането на информиран избор.  
 
Илиана Пириянкова от коалиция „Едни от нас” обърна внимание на липсата и необходимостта от създаването на национален регистър на децата с увреждания. Според нея трябва да се изгради информационна платформа за експериментални, нетрадиционни и традиционни методи на лечение в България и по света.