Майки, дарители на яйцеклетки, настояват да се приеме закон за донорството на генетичен материал и етичен кодекс. Само така, според тях, може да се пресекат всякакви слухове за злоупотреби и порочни практики в някои ин витро клиники.

 

За да могат да развият законодателна инициатива, жените учредиха фондация “Майки за донорството”.


 

Мариела Великова, която е председател на новата фондация, разкри, че у нас все още съществува практиката пациентките сами да си търсят и водят в ин витро клиниките донор, което дава поле за сделки с яйцеклетки.

 

Дамите във фондацията са категорични, че това трябва да бъде прекратено, като кодексът трябва да се приеме и да се спази стриктно от всички репродуктивни клиники в страната.

 

Те са на мнение, че трябва да се забрани и хиперстимулацията, която често води до загуба на яйчник или други увреждания за самия донор.

NEWS_MORE_BOX

 

Майките и лекарите, които застават зад фондацията, смятат, че основно правило в Етичния кодекс трябва да бъде гаранцията, че клиниките ще съхраняват при всички случаи здравето на донора.

 

Особено място в новия документ ще има и изискването за анонимност на донорите, подсигурена с въвеждане на информационно защитни системи, както и строги дисциплинарни санкции за служителите, които нарушат тази анонимност.

 

Близо 40 000 са жените в България, които към момента имат нужда от донор на яйцеклетка, стана ясно по време на пресконференцията. Донор може да стане всяка жена до 34-годишна възраст, която задължително трябва да е майка на поне едно дете.

 

При донорство се правят пълни изследвания за здравното състояние на кандидатката, като накрая се подписва и заверено от нотариус уверение, че тя е дарила част от себе си доброволно.