В събота, на 7 юни, в 7 български града - Стара Загора, София, Варна, Пловдив, Бургас, Разград и Банско, стотици майки ще излязат на Мълчалив поход за живота.

 

Протестът е срещу безумните убийства на пътя, а повод за тихия бунт е нелепата загуба на 4-годишния Паоло, прегазен в пешеходна зона в центъра на Стара Загора.


 

Инициативата е на Сдружение "Зачатие" съвместно с Фондация "Искам бебе", присъединяват се и Фондация "Нашите недоносени деца", Сдружение "Настоящи и бъдещи майки", Българска асоциация на пострадалите при катастрофи и Фондация "Безопасни улици от Валя", Националното движение "Червена пътека за Валя", Фондация "Майки за донорството", Сдружение Бяла лястовица и Двиежение на българските майки.

 

Те настояват за незабавни промени в Наказателния кодекс, за адекватни наказания за убийствата на пътя, завишаване на санкциите за нарушителите на Закона за движение по пътищата, по-добър контрол, както и обезопасяване на пътните зони около училища, детски градини, детски площадки и спирките.

NEWS_MORE_BOX


"Всички сме дълбоко потресени от нелепия инцидент. Решихме да изразим своя гняв, своя протест и нежелание да продължаваме да живеем в страх за децата си", пишат родителите.

 

„Приканваме съпричастните хора и от други градове да подкрепят протеста. Да излезем и да защитим бъдещето на страната ни в Мълчалив поход за живота!“, пишат още инициаторите на мълчаливия протест.

 

Шествията ще започнат в 11 ч.

 

В Стара Загора демонстрацията ще започне от сградата на Общината и ще стигне до ъгъла на бул."Цар Симеон Велики" и ул."Кольо Ганчев" - лобното място, където беше убито момченцето.

 

В столицата майките ще изразят своята мъка и искания за справедливост на площад „Народно събрание“.

 

Във Варна е организирано шествие от сградата на Общината до Съдебната палата в града. В Пловдив шествието започва от началото на ул. "Райко Даскалов" пред БНБ и свършва на площад "Централен", в Разград мълчаливият поход тръгва от Общински културен център, а в Банско - от площад "Централен".

 

Към протеста се присъединиха и родители от Благоевград, Русе, Плевен, Габрово, Пазарджик, Сливен, Раднево, Перник, Шумен, Ямбол, Велико Търново. Градовете до този момент станаха 18.