Университетската АГ болница „Майчин дом“ ще представи и въведе в експлоатация роботизираната хирургична система за безкръвни операции Да Винчи. За първи път екипът на проф. Иван Костов ще представи иновативната технология в четвъртък, 27 юни.


Инвестицията за закупуването на роботизираната хирургична система за безкръвни операции възлиза на стойност 6 000 000 лв. и се осъществява съвместно от СБАЛАГ Майчин дом,  Министерството на здравеопазването и Медицински университет – София. В събитието за освещаване и откриване ще присъстват Негово Светейшество Патриарх Неофит I, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и деканът на Медицинския факултет към МУ - София член-кореспондент проф. д-р Иван Митов.


Само преди месец най-голямата АГ болница у нас стана и сертифициран референтен център за Балканските държави за прилагането на най-съвременната технология за ранен скрининг на рак на гърдата.През ноември 2018 г. лечебното заведение първо у нас въведе технологията Braster - полска научна разработка, която се основава на контактна термография с течни кристали. Изследването отнема само няколко минути, а резултатите се анализират от изкуствен интелект, като позволяват да бъдат откривани и наблюдавани образувания в млечната жлеза с размер от едва 3 мм.


За по-малко от 6 месеца „Майчин дом“ проведе повече от 1 000 изследвания с Braster, а методът вече се ползва в болници и медицински центрове в Пловдив, Варна, Стара Загора, Кърджали и Смолян. 


Освен у нас технологията за ранен скрининг на рак на гърдата се прилага във Франция, Чехия, Унгария, Полша, Украйна, Русия, Китай, Индия, Япония, Южна Африка, Мексико, Бразилия, Чили и Перу. В момента тече процедурата по регистриране на технологията пред Федералната Агенция по храните и лекарствата на САЩ (FDA).