Определянето на степента на белодробната зрялост на плода по време на бременност е от съществено значение при недоносените деца. При сигнал за риск от преждевременно раждане обичайно се прилага превантивна терапия с кортикостероиди, която стимулира вътреутробното развитие на белите дробове, за да могат те да поемат пълноценно функциите си след раждането.


Въпреки терапията обаче неонаталното белодробно заболяване продължава да бъде главен проблем при преждевременно родените бебета. Степента на развитие на белите дробове е основен критерий за вземане на решение също и в случаите, когато се налага предизвикано раждане при усложнения в здравето на майката, излагащи на риск и нея, и бебето.


За по-надеждна и точна диагностика в работата си, специалистите от АГ болница „Майчин дом“ въвеждат неприлаган досега у нас 100% неинвазивен тест за определяне на белодробна зрялост на плодa при бременности с висок риск от преждевременно раждане. С нововъведението в работата си гинеколозите от най-голямата АГ болница у нас са уверени, че основното и най-често срещано предизвикателство при преждевременно родените деца – зрелостта на белия дроб и възможността за самостоятелно дишане – вече може да се предвиди с по-голяма точност още по време на бременността.Досега използваните тестове за оценка на белодробната зрялост на плода изискват амниоцентеза (процедура за взимане на малко количество околоплодна течност), която е свързана с рискове, неудобства и стрес за бременните. За сметка на това неинвазивният QuantusFLM тест се основава на автоматичен анализ на ехографско изображение, който дава точен резултат в рамките на няколко минути и се характеризира с достоверност и надеждност като при всеки друг тест.


Системата е уеб-базирана и се основава на анализ чрез електронен достъп до база данни, като изчислява и определя в реално време степенната на белодробна зрялост и риска от развитие на усложнения в ранният неонатален период.


Изследването тръгва пилотно в „Майчин дом“ и се прилага само по лекарска преценка, като към момента стойността му не се поема от НЗОК.


Недоносените деца в цифри

 

Средно всяко пето бебе, родено в „Майчин дом“, е недоносено. В болницата всяка година на бял свят идват около 4 000 бебета, като близо 20% от тях са родени преждевременно. Високата концентрация на предтерминни раждания в болницата се дължи на факта, че там се проследяват най-тежките бременности в страната.


Факторите за преждевременно раждане са много, но сред водещите причини специалистите сочат начина на живот на бременните, все по-късната възраст за забременяване, съпътстващите заболявания и тютюнопушенето, което все още е широко разпространено сред българските жени.