Иновативен метод за ранна диагностика на рак на гърдата ще се прилага за първи път у нас в Медицинския център към Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ в София. Технологията е разработена и патентована в Полша и се основава на контактна термография с течни кристали, която е напълно безвредна при първоначален скрининг. Характеризира се с изключителна точност и бързина, без да причинява облъчване и болка за изследваните.


Предимството ѝ е, че позволява да бъдат откривани и наблюдавани образувания в млечната жлеза още в най-ранен стадий на развитие и с размер от едва 3 мм, а резултатите се получават в рамките на само няколко минути, анализирани от изкуствен интелект. Технологията без облъчване позволява да се правят прегледи няколко пъти в годината, което е важна предпоставка за преодоляването на риска от развитие на заболяването, особено в случаите на генетична семейна обремененост.


Диагностициран в ранен стадий, ракът на гърдата е напълно лечимо заболяване, при това без външни белези, припомнят специалистите от „Майчин дом“. На представянето на технологията президента на компанията създател Марчин Халицки допълни, че в световен мащаб заболеваемостта от рак на гърдата расте с около 1%, като заболяването „се подмладява“. У нас случаите на рак на млечната жлеза при жени на възраст между 30 и 35 години също се увеличават, а най-младата пациентка с тази диагноза у нас е едва на 14 години.


Прегледите с иновативния метод, който притежава марка за съответствие с изискванията на европейския пазар, стартират пилотно в Медицински център „Майчин дом“ в София и предстои скоро да бъдат възможни и в други лечебни заведения.


Ракът на млечната жлеза е най-често срещаният рак при жените и на второ място по смъртност при тях. Годишно в България се регистрират около 3900 нови случая, а средно между 1300 и 1400 българки умират всяка година от рак на гърдата, заяви изпълнителният директор на болница „Майчин дом“ проф. д-р Иван Костов. По думите му отвъд въвеждането на методи за ранна диагностика е необходимо да бъде разработена национална скринингова програма, която да бъде основа за превенция от това заболяване.