Според обичаите ни на Бабинден млада майка умива ръцете на жената помагала ѝ при раждането. На 21 януари, макар и по стар стил, отбелязваме Деня на родилната помощ. Днес не по-малко отпреди обществото ни има необходимост да обърне поглед към тази специализирана медицинска дейност и изкаже признание за помощта на хората, които първи посрещат новия живот.

 

Д-р Веселин Дяволов и акушерката Николина Пълова получиха най-високо признание за своя професионализъм в първата и най-голяма специализирана акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“. По традиция те оставиха отпечатък от ръцете си в здравното заведение  пред колеги и гости на болницата, в това число заместник-председателя на Народното събрание д-р Нигяр Джафер, заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков и председателя на Българският лекарски съюз д-р Иван Маджаров.


 

Млада родилка изпълни и обредно „поливане“ на ръцете на директора на Майчин дом проф. Иван Костов и главната акушерка Росица Георгиева.

 

„Денят на родилната помощ е много специален и личен празник за всички акушер-гинеколози, но също така е ден, в който да си кажем отново, че всички ние – и медиците, и обикновените хора, носим отговорност за това у нас да се раждат повече българчета“, заяви проф. Костов и припомни, че редовните профилактични прегледи са важни и препоръчителни за всяка жена.  

 

Д-р Дяволов от години е познат на българката с отдадеността си и грижата за пациента. В последните десет години той ръководи отделението за високорисковата бременност в болницата, която събира най-тежките медицински случаи в родилната помощ за страната. Акушерката Пълова е една от малкото посветили 40 години от живота си в името на новия живот – тя е помогнала на няколко стотин бебета да поемат първите си глътки въздух.

 

За първите 20 дни на 2019 година „Майчин дом“ е посрещнал вече 198 бебета. 5% ръст на раждаемост отчитат за този период от болницата в сравнение с миналата година. Пожелаваме си тази тенденция да се запази за цялата страна.