Столичната акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ ще отбележи Деня на детето – 1 юни, с фотографска изложба под надслов „В началото“.

 

Кадрите, дело на фотографа Сандро Арабян, са вдъхновени от едно от най-съкровените тайнства – раждането на новия живот, съобщават от лечебното заведение.


 

 “След година и половина в условия на тежка пандемия, която промени живота на всички, бихме искали да покажем един по-различен поглед към света и да припомним, че въпреки всичко, животът продължава”, споделя изпълнителният директор на УСБАЛАГ “Майчин дом” проф. д-р Иван Костов, по чиято идея се организира изложбата.

 

Подобен тип фотографска изложба се осъществява за пръв път в България. Тя разкрива в репортажен стил появата на нов живот и грижите, които полагат за него медицинските специалисти.

 

Фотографът Сандро Арабян разкрива, че фотоизложбата е най-незабравимият фотографски проект, по който е работил. „Той ме върна там, откъдето е започнал и моят живот – в болница "Майчин дом". Станах свидетел на първите глътки въздух на между 60 и 70 бебета и първите им срещи с техните майки“, споделя той.

 

Изложбата се открива на 1 юни в 17:30 ч. в Изложбена зала “Райко Алексиев”, ул. Г.С. Раковски № 125, и ще продължи до 15 юни.

 

През 2020 г. в университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ са родени 3576 бебета, което ѝ отрежда първо място в страната по брой раждания.

 

„Майчин дом” е най-старата специализирана АГ болница у нас, която предоставя комплексна услуга за женско здраве и профилактика на бременността, включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове за диагностика на вродени генетични заболявания на плода, ръководени от Национална генетична лаборатория.