Причините за появата на хроничното автоимунно заболяване лупус, важните симптоми и етапите в лечението му ще бъдат в основата на дискусия между лекари, институции, пациенти и техни близки в Седмицата за информираност за ревматичните заболявания. Темата на срещата е „Лупус – известното заболяване с много неизвестни“ и ще се случи на 17 май от 11 часа в „Зона 21“ (София, ул. „Христо Белчев“ 3, партер), с подкрепата на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България.


Акцентът е поставен върху системния лупус еритематозус (СЛЕ) - хронично автоимунно заболяване на съединителната тъкан, което засяга най-често млади, работоспособни хора. Специалистите ще говорят за проблемите на пациентите с лупус в България, честота на разпространение и трудности при диагностицирането му, както и какво получава здравноосигурения пациент с диагноза лупус от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


Лупусът е наричан “великият имитатор”, тъй като симптомите му наподобяват тези на други заболявания. Това прави диагностицирането му изключително трудно.Лупусът е рядко заболяване, което се среща при един на всеки около 2 000 души. В България заболяването е включено в списъка с редки заболявания. Честотата му е под 50 случая на 100 000. В Европа честотата на болестта варира между 12.5 и 39 случая на 100 000 души. Лупусът се среща 8 пъти по-често при жените. Засяга преди всичко млади жени. Но понякога поразява и деца, както и хора на всякаква възраст.


Важно е да се знае, че има някои оплаквания и симптоми, които често насочват специалистите в посока лупус. Към тях спада характерното зачервяване на лицето по типа на пеперуда, различни раздразнения по тялото, засилващи се след огряване от слънце (фоточувствителност). Афти по устната лигавица, косопад, анемия, отслабване дооформят типичната пъстра картина на болестта.


В по-напредналите форми могат да се срещнат оплаквания, имитиращи бъбречни, стомашно-чревни, белодробни, кръвни, кожни и дори неврологични болести. Нерядко се установява и продължителна, леко завишена температура около 37,5 С, която не може да се свърже с друга причина.