В Районния съд в София е образувано частно наказателно дело срещу д-р Иван Вуцов от Стара Загора, заради фалшивата му диплома като кардиолог, с която лекарят е упражнявал специалност повече от 20 години, съобщи БНР. Той дори е завеждал отделение по кардиология в университетската болница в града под липите, откъдето все още не е уволнен.

Наказателното дело е образувано на 21-ви август и ще бъде гледано от съдия Иван Стоилов. Все още обаче няма насрочена дата за първото заседание.

 

По делото са разпитани десетки свидетели, обвинението е по чл. 316 от Наказателния кодекс. Пред БНР Стефан Милев, заместник районен прокурор на София, заяви, че тъй като в разпоредбите на този член няма посочен срок за наказание, д-р Вуцов ще бъде съден по член 308, ал. втора, която предвижда лишаване от свобода до 8 години.

Прокурор Милев е категоричен, че ако д-р Вуцов получи условна присъда, Софийската районна прокуратура ще протестира решението на съда.


 

На 18-ти септември пък проф. Пламен Кенаров – главен секретар на Министерството на здравеопазването обяви, че има възможност Българският лекарски съюз да отнеме правата за практикуване на Вуцов. До вчера обаче такова искане в Централната комисия по професионална етика на съсловната организация не е постъпило.

NEWS_MORE_BOX

 

Д-р Вуцов, който досега беше завеждащ отделение по инвазивна кардиология в лечебното заведение, години наред е работил с фалшиво свидетелство по специалността.


До началото на октомври 2014 г. той е работил няколко месеца в отделението по инвазивна кардиология в частната болница "Тракия", но напуска, след като ръководството й разбира, че той няма необходимата квалификация по специалността.

В сигнал, изпратен до Главна и до Окръжна прокуратура в Стара Загора, както и до Министъра на здравеопазването и до управителя на НЗОК, се излагат подробности за фалшивото свидетелство на д-р Вуцов.
Свързани статии..

Старозагорската болница се поема от доц. Йовчо Йовчев Коментари 00
От другата седмица Старозагорската болница ще бъде с нов директор Коментари 00
Оставиха пациентите в старозагорската болница без отопление Коментари 00


До изобличаване на измамата се стигна, след като служители на Медицинския университет в София решили да проверят достоверността на дипломата му по кардиология, за да му издадат сертификат за поставяне на пейсмейкъри.

Оказало се, че д-р Вуцов е използвал номера на дубликат на свидетелството си за специализация по "вътрешни болести“, за да изработи фалшивия документ.

По непотвърдена информация от РЗОК – Стара Загора, днес д-р Славка Йорданова, директор на касата, е поискала информация от Медицинския университет в столицата дали на лекаря Вуцов е издавано истинско свидетелство по кардиология.

Освен че работи като кардиолог от 1998 г. в тогавашната окръжна болница в Стара Загора – сега университетска, през целия този 15-годишен период д-р Вуцов има и частна практика по същата специалност.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/news/news_19460.html
 

Д-р Вуцов, който до март месец беше завеждащ отделение по инвазивна кардиология в старозагорската болница, години наред е работил с фалшиво свидетелство по специалността. До началото на октомври 2014 г. той е практикувал няколко месеца в отделението по инвазивна кардиология в частната болница "Тракия", но напуска, след като ръководството й разбира, че той няма необходимата квалификация по специалността.

В сигнал, изпратен до Главна и до Окръжна прокуратура в Стара Загора, както и до Министъра на здравеопазването и до управителя на НЗОК, бяха изложени подробности за фалшивото свидетелство на д-р Вуцов.


До изобличаване на измамата се стигна, след като служители на Медицинския университет в София решили да проверят достоверността на дипломата му по кардиология, за да му издадат сертификат за поставяне на пейсмейкъри. Оказало се, че д-р Вуцов е използвал номера на дубликат на свидетелството си за специализация по вътрешни болести, за да изработи фалшивия документ.

Освен че е работил като кардиолог от 1998 г. в тогавашната окръжна болница в Стара Загора – сега университетска, през целия този 15-годишен период д-р Вуцов има и частна практика по същата специалност.