За пореден път пациенти с белодробни заболявания и лекари сигнализират, че все още липсват кислородни апарати за домашно лечение, отпускани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


Пред БНР от пациентската организация „Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония“ припомниха, че от 1 юни тази година Касата трябваше да започне да заплаща кислородните апарати за домашна употреба за белодробно болните пациенти с хронична дихателна недостатъчност. Това все още не е факт.


От НЗОК съобщиха за националното радио, че кислородолечението в домашни условия все още не се покрива от Касата, защото чакат Експертният съвет по белодробни болести да даде критериите, по които на пациентите ще се отпускат кислородни концентратори.„В момента все още продължава процедурата по разписване на правилата от специализираната експертна комисия. Доколкото си спомням, преди близо две години същата тази комисия писа отново тези правила. И ми е странно, че се връщаме в абсолютно изходна позиция, а много от пациентите имат нужда от тези апарати“, коментира Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.


По думите ѝ, в развитите страни, когато се установи, че пациентът е вече в тежко състояние, той получава два апарата: стационарен - за домашна употреба и портативен, с който може да продължи да бъде активен. „Българските пациенти за жалост остават изолирани. За да могат да живеят, те са „вързани“ към апарата за домашна употреба, който тежи 20 кг“, поясни Наталия Маева.


Недоумение защо апаратите все още не се покриват от Здравната каса изрази и д-р Александър Симидчиев, пулмолог в МВР Болница. Той е категоричен, че за определена група пациенти това е единственото, което може да им удължи живота. Кислородолечението е животоспасяваща терапия за пациентите с хронична обструктивна белодобна болест и за очакващите белодробна трансплантация. „Така че това е нещо, което е задължително да го имаме в здравната система. То е толкова неотложно, колкото и всички останали видове интервенции, които удължават живота“, отбеляза Симидчиев.


До този момент българските пациенти сами си закупуват апаратите. Цените на стационарните апарати са между 1 800 и 2 500 лева, при преносимите - между 5 и 7 хиляди лева. Обичайно пациентите с напреднал стадий на белодробно заболяване са пенсионери, допълни Наталия Маева.