Липсва регистър на болните от детска церебрална парализа в България. Това заяви доц. Иван Чавдаров, директор на Специализирана болница за рехабилитация на детска церебрална парализа „Света София“, на нарочна пресконференция.
 
„Болницата е една от малкото, да не кажа единствената, която има електронно досие на пациентите ... Общо взето всички бивши соц страни, за Русия и Украйна не знам, но Чехия, Полша, Словения, Унгария, имат регистър. Той се прави най-малко, за да се знае защо възниква причинно-следствената връзка на това заболяване, за да може да се прави профилактика на възникването“, обясни той. 
 
Освен регистър, няма и достатъчно кадри по физикална медицина, които желаят да работят в специализираната болница. Основната причина за това са ниските заплати. „Лекари трудно се намират, повечето медицински сестри са пенсионерки“, каза още доц. Чавдаров и изтъкна, че най-голям проблем има с намирането на образовани рехабилитатори, които да работят с деца с ДЦП. 
 
Две на 1 000 деца в Европа се раждат с детска церебрална парализа. Листата на чакащите за рехабилитация в болницата, която разполага само със 100 легла, се увеличава. В момента двама/двама и половина се борят за едно място, като най-много на опашката са кърмачетата. Сред тях има и хора от провинцията, които пътуват до София, каза още доц. Чавдаров. И изтъкна, че в страната ни няма и организация на рехабилитацията на лица с ДЦП, които са над 18. От тази година „Света София“ обслужва лица над тази възраст, но има правомощията да приема само тези до 24 години. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Ръководството на специализираната болница се похвали с откриването на нов център, който разполага с високотехнологична апаратура за рехабилитация на деца с детска церебрална парализа. Той се намира в 3 помещения, оборудвани по проект на Програма BG 07 “Инициативи за обществено здраве“, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. Те разполагат с техника за робот-асистирана рахабилитация на горени долен крайник, както и такава за продължително пасивно движение на гривена става, китка и пръсти, колянна и глезенна стави. „Оборудването на лечебното заведение позволи за първи път у нас да бъде направена голяма и преспективна крачка в рехабилитационната медицина юрез успешно прилагане на робот-асистирана  терапия, широко разпространена в редица специализирани неврорехабилитационни клиники в САЩ, Канада, Австралия и Европа“, обясни доц. Чавдаров. 
 
Услугите, които предлага новият център, са подходящи за деца от 0 до 18-годишна възраст. В хода на проекта са обучени медицински и здравни специалисти, работещи с лица с детска церебрална парализа, както и близки на хоратас това заболяване. От друга страна родителите се научиха как да правят поддържаща терапия и кинезетерапия в домашни условия, добави директорът на „Света София.