У нас няма точна статистика за броя на болните от множествена склероза. Последните официални данни, които са събрани през далечната 1985 година, показват, че 3 500 българи са с тази диагноза. Реално обаче болните с това заболяване са много повече - почти 10 000 души. Това стана ясно по време на среща на тема „Психологическата подкрепа и кинезитерапия при хората с множествена склероза“, организирана от Фондация „МС Общество – България“

 

Според невролозите, възрастовата граница за откриване на множествената склероза (МС) значително пада. Докато обикновено хората получават диагнозата  между 20 и 40-годишна възраст, вече има и случаи на тийнейджъри със заболяването. 


 

Постоянното депресивно състояние се среща при 40% от болните, докато 15% от  страдащите имат мрачни мисли и искат да се самоубият. Ако не получат адекватна психологическа подкрепа, много от хората с множествена склероза се изолират от обществото и стигат до фатален край. Това обяви психотерапевтът Грети Иванова, според която не само медикаментозното лечение, а и подкрепата на близките е много важна за състоянието на болния. 

 

Проучване, проведено сред българите с множествена склероза показва, че тези пациенти имат нужда от психологическа подкрепа, чрез която по-лесно да приемат новината за болестта и да се лекуват. Такава се предоставя безплатно на болните в страни като Германия и Франция, докато у нас консултациите се заплащат. В тази връзка Фондация „МС Общество – България“ стартира проект в своя интегративен център. Той е насочен към пациентите от София, които желаят да посещават часове за групова терапия. Предвидени са и онлайн сесии за хората, намиращи се извън столицата. Създадена е и зелена телефонна линия - 0800 40 204, на която пациентите могат да звънят и да се информират за всичко, свързано с болестта. 

 

Фондация „МС Общество- България“ все още не разполага със статут на национално представена организация, което е в ущърб на пациентите. За да получи такъв са нужни поне 1 800 подписа и по-детайлна информация на пациенти с множествена склероза и техните близки, каза Здравка Цветарска, председател на фондацията, и напомни, че продължава събирането на подписите. „Това ще ни помогне да поставим ребром исканията и да подобрим качеството на живот на хората с МС“, категорична бе тя. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Водна гимнастика, конна езда, йога упражнения, криотерапия, кинезитерапия, са част от нещата, които са много полезни при хората с множествена склероза. По повод това, Здравка Цветарска припомни, че с талон №3, който се издава от личния лекар, всеки пациент с тази диагноза има право на до 10 процедури безплатна физикална терапия и рехабилитация всеки месец. 

 

„В повечето научни публикации комбинацията от медикаментозна терапия и вид рехабилитация подобрява значително по-бързо функционалния статус на пациентите в сравнение с тези, които залагат само на едно от двете. Лечението е комплексно, и освен правилните медикаменти, трябва да се изградят правилни хранителни навици и подходящ индивидуален тренировъчен режим”, коментира от своя страна кинезитерапевтът Инна Иванова. Тя уточни, че кинезитерапията поддържа мускулатурата на болните и най-важното, което те трябва да спазват, е да не позволяват на организма да се дехидратира и да не се пренатоварват излично. Лягането и ставането навреме, както и подходяща социо-психологическа терапия, са предпоставка за подобряване състоянието на пациентите с множествена склероза, смята тя.