Пациенти с онкологични заболявания сигнализираха, че на аптечния пазар у нас липсва медикаментът имуран. Лекарството се използва ежедневно за поддържаща терапия при автоимунни и онкологични заболявания, но от два месеца доставките са преустановени, а пациентите са принудени да търсят сами алтернатива в други държави.


Производителите на лекарството твърдят, че причините за липсата му на българския пазар са производствени, съобщава Bulgaria On AIR. 
Възможно е доставките на медикамента да бъдат възобновени през октомври. Това обещават от Министерство на здравеопазването и допълват, че липсващото лекарство има безсрочно разрешение за употреба, но за него е постъпило уведомление през юли месец за временно преустановяване на продажбите до месец октомври по производствени причини.


От Пациентски организации „Заедно с теб“ обаче са обезпокоени, защото имулан не е единственото липсващо лекарство у нас, а всеки момент може да възникне криза с и друг медикамент у нас. И призовават държавата да вземе мерки като създаде свой механизъм или фирма за внос на такива лекарства. „Много хора ползват имуран и никога не е имало нужда да се запасяваме или презапасяваме с него, както е в случая. Оказа се, че това лекарство го няма вече от два месеца и няма никакъв внос. Не се знае дали ще има или няма да има“, сподели и общопрактикуващият лекар д-р Зорица Папазян пред БНР.


От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства заявиха, че медикаментът е наличен в съседните на България страни. По данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти за миналата година 158 лекарства са дерегистрирани, през 2017 г. те са били 327, а за периода от 2014-2017 г. - 1300.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.