Необходими са незабавни промени, свързани с компетенциите на медицинските сестри , които работят с деца. Такова мнение изрази Вера Ангелова от „Уницеф“ България в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR.
 
По думите ѝ у нас липсва адекватна помощ за децата с диабет в училищата и детските градини и в основата на проблема са нагласите и стереотипите, с които са обременени болните деца.
 
"Ако погледнете последните 5-6 години ще видите, че броят на децата в учебната система нараства. Не е достатъчно само те да посещават училище, но трябва да имат и нужната среда, за да развиват потенциала си."
 
Според Ангелова вече се наблюдава промяна в обществото по отношение на болните от диабет. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
"Сега вече има осъзнаване, че всеки човек има стойност и заслужава да води пълноценен живот, независимо, че страда от диабет.", посочи тя.
 
В разговора в студиото взе участие и проф. д-р Мая Константинова, ендокринолог от Университетската детска болница.  Тя е на мнение, че на много места липсват обучени кадри, които да могат да помогнат на децата в учебните заведения. По думите ѝ са малко училищата и детските градини, в които медицинските сестри имат нужния опит да са в помощ на дете с диабет.
 
„След като родителите могат да бъдат обучени, една медицинска сестра би трябвало да може да го прави", категорична беше д-р Константинова.
 
По 4-5, понякога и до 6 инжекции дневно, трябва да бъдат прилагани на децата с диабет. Необходимо е и измерване на кръвната захар, което се прави 7 пъти на ден, за да може да се адаптира лекарствената доза, която се влияе от изходната кръвна захар и от това, което детето поема като храна, обясни още ендокриноложката.
 
По инициатива на УНИЦЕФ България в областите Шумен, Сливен, Монтана и София се организира обществена кампания, която има за цел да се създаде приобщаваща среда на обучение на децата, болни от диабет. Засега инициативата се провежда единствено в детските градини, като целта на организацията е да обхване и училищата.