Водещ проблем за общинските лечебни заведения остава липсата на добре подготвени кадри, които да бъдат стимулирани да се връщат в по-малките общини. Около този извод се обединиха участниците в Кръглата маса на тема „Общинското здравеопазване“, организирана по повод 140-годишнината на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ в Севлиево. Срещата се проведе под  патронажа на председателя на Комисията по здравеопазването към 44-тото Народно събрание д-р Даниела Дариткова, която гостува в града.


Д-р Дариткова подчерта, че за да функционира успешно една общинска болница, от изключителна важност е управлението на болницата, общинското ръководство, общинският съвет и общинският кмет да работят заедно в подкрепа на лечебното заведение. Тя посочи МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ в Севлиево като добър пример в това отношение, който трябва да бъде стимул и за другите общински болници да се стремят към добър модел на управление.


По време на Кръглата маса в Севлиоево д-р Радко Велков от Сдружението на общинските болници очерта няколко основни проблема, на които трябва да бъде намерено решение в най-кратки срокове.


 

„Първо трябва да бъде определено демографското развитие и да бъде решен социалният проблем с обезлюдяването в малките общини, където хората също имат нужда от медицинска помощ. На второ място, трябва да намерим отговор на въпроса от къде да вземем добре подготвени кадри, които да бъдат стимулирани да се връщат в по-малките общини. И трето, Народното събрание взе редица решения за това какво да се направи за общинското здравеопазване, но все още има неясноти, които тепърва заедно ще трябва да изчистим“, каза той и припомни, че през 2005 г. Сдружението на общинските болници е създадено, за да насочи вниманието към проблемите на тези болници.


Своето мнение в рамките на дискусията изказа и д-р Красимира Ковачка – директор на болницата в град Самоков, която подчерта, че проблемите на общинските болници се разрешават, но много бавно.

 

„Първо – силно ни измъчват медицинските стандарти. На второ място е проблемът с лимитите и на трето място е кадровото обезпечаване“ коментира тя. Подобни са и проблемите в болницата във Велики Преслав, подчертаха представители на лечебното заведение, където средната възраст на работещите там в момента е 66 години.


В заключение директорът на болницата в Севлиево д-р Пламен Цеков обобщи, че бъдещето на общинското здравеопазване е в ръцете на общините и сътрудничеството между управата на болницата и местната власт е от изключителна важност. „Апелирам за създаването на генерална стратегия към общинските администрации с 10-годишна визия за обезпечаване на лечебните заведения с подготвени кадри“, завърши дискусията той.