Личните лекари ще участват в имунизационната кампания срещу ковид-19, като ваксинират и желаещи лица извън обхвата на пациентските им листи.

 

Това нареди служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, след като стана ясно, че в средата на май в България с една доза ваксина срещу ковид-19 са били обхванати под 12% от населението, докато средното за страните от ЕС ниво е било 35,5%.


 

Напълно ваксинирани у нас са 6,3% от населението в сравнение със средно 14,1% за ЕС. Към днешна дата у нас са поставени над 1,35 млн. ваксини срещу ковид-19, а близо 550 хил. души са реваксинирани. Днес се очаква доставката на повече от 400 000 ваксини срещу ковид-19 на Pfizer.

 

Броят на потвърдените случаи на ковид-19 от началото на пандемията е 418 274, от които 20 075 са активни към момента. В болница с коронавирусна инфекция се лекуват 3176 души, а 359 са в интензивно отделение. Миналата седмица служебният здравен министър съобщи, че единен протокол за лечението на ковид-19 липсва и затова здравното министерство е назначило работна група, която да го изготви.

 

Междувременно здравният министър утвърди образците за цифровия ковид сертификат на Европейския съюз (ЕС), който удостоверява, че притежателят му е бил ваксиниран.

 

Сертификатите ще бъдат три вида: за завършена ваксинация, незавършена ваксинация и завършена смесена ваксинационна схема. Всички сертификати за ковид ваксини, които са издадени до момента, ще бъдат преиздадени през юни заради приетия от ЕС единен формат на документа.

 

Сертификатите ще се създават в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу ковид-19, от медицинския специалист, приложил ваксината или от общопрактикуващия лекар.

 

Ваксинираните могат да свалят своя дигитален сертификат в електронен формат онлайн от интернет страницата на Националната здравна информационна система - https://his.bg.

 

За всички извършени до 1 юни ваксинации ще бъдат създадени цифрови ковид сертификати на ЕС.