През април се очаква доставката на поне 650 000 ваксини срещу коронавирус у нас, което ще позволи и личните лекари да получат иРНК ваксини.

 

Това посочи пред БНР директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов, който подчерта, че през втората половина на април ще пристигнат и първите ваксини на Janssen и Johnson and Johnson, които се поставят само в една доза.


 

Анкета, проведена сред личните лекари в началото на март, показа, че близо 98% от тях са поставяли единствено ваксината на AstraZeneca на своите пациенти.

 

Делът на личните лекари, които са поставяли иРНК ваксина, е под 1%, въпреки че две трети от пациентите им категорично са посочили, че искат иРНК ваксина, каквито са ваксините на Pfizer и Moderna. Освен това личните лекари са получи под една трета от заявените от техните пациенти ваксини.

 

Богдан Кирилов уточни, че е възможно България да получи ускорена доставка от Pfizer и подчерта, че постоянно се водят разговори за допълнителни количества.

 

Днес бяха доставени над 31 500 ваксини на Pfizer, които ще бъдат разпределени към регионалните здравни инспекции в страната. Утре се очакват над 51 000 ваксини на Moderna, а в сряда, 31 март, пристигат 151 000 ваксини на AstraZeneca.

 

По думите на Богдан Кирилов към юни ще бъдат осигурени ваксини за общо 2,5 млн. българи.

 

Той отново припомни, че ваксините не предпазват от заразяване, а от тежко протичане на Ковид-19, и подчерта, че ваксинираните трябва да спазват противоепидемичните мерки, особено в периода преди и след поставянето на ваксина.

 

От 27-ми декември 2020 г. досега у нас са поставени над 436 000 ваксини срещу Ковид-19, а реимунизираните са малко над 88 000.

 

Новите случаи за изминалото денонощие са 983, като положителен резултат е дала всяка четвърта изследвана проба. Потвърдените случаи на коронавирус са близо 329 000, от които около 66 000 са активни към момента.

 

Хората с коронавирусна инфекция, които се лекуват в болница, са 9839, от които интензивно лечение получават 773 души.

 

България е на четвърто място в ЕС и ЕИП с малко над 20 смъртни случая с Ковид-19 на 100 000 души население. По-висока е 14-дневната смъртност само в Чехия, Унгария и Словакия.