Личните лекари ще могат да издават направления за PCR тест вероятно от днес, след като НЗОК и Българският лекарски съюз (БЛС) постигнаха трудно съгласие за условията, при които това да се случва.

 

БЛС обаче няма да се съгласи с текстовете в спорния анекс към Националния рамков договор, с които се въвеждат лимити за направленията за PCR тестове.


 

Това съобщи на пресконференция днес председателят на БЛС съюз д-р Иван Маджаров. В нея се включи и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

 

По думите му анексът ще влезе в сила със задна дата - от 1 ноември, но това не променя факта, че много пациенти не са били карантинирани, защото не могат да си позволят PCR тест.

 

Все още няма яснота и кога ще заработи електронното направление за PCR тест.

 

Личните лекари ще могат да издават направления за безплатен PCR тест, а антигенни тестове ще се правят в Ковид кабинетите в бившите поликлиники след насочване от личния лекар или при симптоми за Ковид-19.

 

Цената на PCR теста, заложена в спорния анекс, остава 60 лв.

 

БЛС отхвърли и въвеждането на коридори за Ковид пациенти при личните лекари, или часове, в които да се преглеждат само пациенти със съмнение за коронавирус.

 

Преговорите на БЛС със Здравната каса са били изключително дълги и трудни от самото начало на пандемията заради липсата на желание за диалог отстрана на НЗОК, посочи д-р Маджаров.

 

Изграждането на Ковид зони в поликлиниките, масовото тестване с антигенни тестове и откриването на отделения за болни с коронавирус в лечебните заведения, са сред мерките, които БЛС е предлагал на здравните власти още през лятото, но чак сега част от предложенията стават реалност.

 

Поради това от БЛС обмислят да поискат оставката на ръководството на НЗОК, включително и на управителя на Здравната каса.

 

Според д-р Николай Брънзалов - зам.-председател на БЛС, служебното удължаване на сроковете на рецептите и протоколите на хронично болните, което НЗОК одобри, крие риск от влошаване на тяхното здраве.

 

По думите му електронната рецепта трябва да стане факт на 11-ти декември.

 

Според БЛС държавната премия от 1000 лв. за медиците на първа линия в борбата с Ковид-19 трябва да се отпуска само за количество свършена работа.

 

Антигенните тестове се признават като доказателство за заразяване, но все още не са основание за налагане на карантина или болнично лечение, което създава затруднения, посочи д-р Николай Брънзалов.

 

По думите му личните лекари са подготвили протокол с препоръки за лечение на пациенти с Ковид-19 в извънболничната помощ. Данните до момента показват, че при 60% от заразените пациенти усложненията настъпват след осмия ден, а при 30% - след петия.

 

По думите на д-р Любомир Киров, председател на НСОПЛБ, личните лекари са преглеждали по около 50 болни от Ковид-19 дневно през последните дни.

 

Все още няма яснота и как се процедира в случай, че личният лекар се разболее или почине, а няма кой да го замести. От БЛС посочват, че са изпратили до НЗОК предложение как да бъде решен този проблем.