Общопрактикуващите лекари сигнализираха за трудности в организацията на детските и женски консултации, както и на задължителните имунизации и плановите операции, които са възстановени от вчера със заповед на здравни министър. Консултациите и ваксините на деца ще се извършват в дните вторник и четвъртък. Тогава личните лекари няма да посрещат други пациенти.

 

Пред Bulgaria ON AIR джипитата определиха заповедта като некоректна, тъй като през двата дни, през които може да се приемат само деца за имунизации, лекарите с малко или без никакви деца пациенти в листата остават без работа.„Всяка една практика варира от напълно детски практики до такива с контингент над 18 години. Тези хора не работят и не записват деца. При тях тази заповед, два дни ги праща в отпуска“, обясни председателят на Сдружението на столичните общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.
Затова личните лекари предлагат вместо дневния коридор във вторник и четвъртък, записан в заповедта на министър Кирил Ананиев, да бъде променен на часови коридор. „Всяка практика да има конкретни часове и по преценка на тези часове да не се допускат други в практиката“, поясни д-р Миндов.


Освен часовите коридори, общопрактикуващите лекари поискаха да се правят и тестове за коронавирус, както на самите тях, така и на децата пациенти. 


„Може да е в инкубация, може да е безсимптомен носител, както повече деца го преболедуват над 80% без никакви симптоми. Тогава не се знае какво може да се случи, ако бъде ваксинирано заразено дете“, заяви Председателят на Сдружението на столичните общопрактикуващите лекари. 


По отношение на женските консултации, според акушер-гинеколога д-р Ангелина Илиева не се очаква наплив от пациенти. И в момента специалистите поддържат връзка с бременните жени и ги съветват да идват в определени дни, за да има регулиран прием. „Правим прегледа през 40-45 минути, за да има възможност пациентката вече да е прегледана и да има време да си тръгне преди да дойде следващата“, обясни още акушер-гинекологът.


Главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев подчерта, че лекарите не са задължени да блокират достъпа на други пациенти през тези дни. Но пред кабинетите не трябва да има повече от двама души на разстояние поне метър и половина един от друг. Всички пациенти задължително трябва да носят и предпазни маски.