Общопрактикуващите лекари у нас поискаха бюджетът за Първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) да бъде увеличен с 25 млн. лева през 2020 г. или това са 12% от бюджета на Касата. От Националното сдружение на личните лекари смятат, че това е изпълнимо при настоящата събираемост на здравноосигурителните вноски.


В позицията си те посочват още, че настояват в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (ЗБНЗОК) за 2020 г. отново да се запише условието за недопускане на прехвърляне на средства от бюджета за първична извънболнична медицинска помощ в други пера, което реципрочно се отнася и за останалите направления (спешна извънболнична помощ, болнична помощ и др.), както и че резервът на Касата може да се използва и при наличен преразход в първичната извънболнична помощ.


Твърда е позицията на общопрактикуващите лекари и по отношение на таксата за посещение при лекар (потребителска такса), която трябва да е задължителна за всеки. „При условие, че дадена институция реши, че определени групи от хора трябва да бъдат освободени от нея, то същата следва да поеме този разход, който не трябва да е за сметка на изпълнителя на медицинска помощ“, пишат още от сдружението.Решението на казуса според тях е при децата до навършване на 18 годишна възраст или до приключване на средно образование, както и за пенсионерите, потребителската такса да се заплаща от държавата. 


Системата трябва да претърпи промени. Сега с тези средства, които се отпускат, се поддържа едно статукво, което обаче е по скоро нещо старо или междинно, което под ново име някой си иска да го задържи възможно най-дълго време, защото е удобно. Трябва да се разбере, че истинските неща стават със смели стъпки и с достатъчно средства“, заяви доц. Любомир Киров от сдружението на общопрактикуващите лекари у нас пред БНР. Въпреки всичките си дефекти, нашата система осигурява много добро качество, отбеляза още той, но това няма да трае вечно.