Български деца са връщани от големи европейски клиники и им е отказвано лечение, защото чуждите каси нямат доверие в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). „Имаше отказ за едно дете от университетстка болница в Германия, тъй като се предполага, че евентуално институциите в България няма да платят за скъпоструващото лечение“, сподели опасенията си отново в ефира на Bulgaria ON AIR Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“ и член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина.


Коментарът ѝ идва дни след като от НЗОК изпратиха официална позиция до медиите, в която се твърди, че за пореден път има проблеми и неизрядна документация в работата на Фонда. Пред БНТ управителят на Касата д-р Дечо Дечев обясни, че няма никакъв риск за достъпа на деца до лечение, ако то се налага. „Ако твърденията на Пенка Георгиева - за детето върнато от Румъния поради финансови притеснения, са вярни, то се предполага, че България дължи пари на Румъния, а това не е така. Българската каса дължи към румънската 28 000, а те дължат на нас в пъти повече“, защити се управителят на НЗОК. „Причините за отказа са чисто медицински и не касаят продецурата по изпращане на деца за лечение в чужбина. А проблемът на госпожа Георгиева е, че без съществуването на Обществения съвет към Фонда, нейната работа се обезсмисля“, хвърли на свой ред обвиненията си д-р Дечев.


В резюме той припомни, че Касата може да изпраща деца за лечение в чужбина единствено с формуляр S2. По обвинението, че друго дете е върнато за лечение от Германия, той бе категоричен, че няма подобна информация. „Нямам представа за какъв отказ за лечение в Германия говори Пенка Георгиева. Немската болница си получава парите от немския здравноосигурителен фонд, а не от българската каса. А българската Каса заплаща на немската каса в срок до 18 месеца - тази продецура по разсрочване на плащанията се спазва изрядно от половин година“, обясни д-р Дечо Дечев. И призна, че има какво да се желае още от състоянието и работата на НЗОК. „Преди 13 години съм работил в Касата, сега съм начело – мога да кажа, че в момента Касата е в по-лошо административно, кадрово и публично състояние“.Междувременно в студиото на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциация Муковисцидоза България Антон Алексиев също коментира, че недоверието към здравните власти расте. „Много от пациентите продължават да бъдат лъгани, че нещо ще се случи, а те нямат време да чакат“.