След много спорове, депутатите най-накрая приеха поправката в закона за здравето, либерализираща тютюнопушенето, която трябваше да влезе в сила от 1 юни тази година.


Законопроектът беше подкрепен от 85 народни представители, против се обявиха 53, а „въздържал се” гласуваха петима.


Така депутатите решиха да се допуска тютюнопушенето в закрити частни помещения, които не са отворени за обществен достъп и в закрити обществени помещения, които са обособени (заградени) самостоятелно и обозначени като такива. Народните представители решиха в заведенията за развлечения (ресторанти и др.) да бъдат определени обособени самостоятелни помещения за тютюнопушене, като общата площ на помещения, в които не се допуска тютюнопушене е преобладаваща спрямо общата площ на заведението.


Предвижда се в заведенията с площ до 100 кв. метра собственикът да има възможност да реши, дали даведението ще бъде за пушачи или за непушачи.


В заведения, които са по-големи от 100 кв. метра, собствениците ще бъдат длъжни да обособяват помещения за пушачи, но преобладаващата част трябва да бъде за непушачи.


По време на дебатите от Синята коалиция поискаха ГЕРБ да оттегли законопроекта си.


Бившият здравен министър д-р Евгений Желев призова народните представители да проявят разум и да покажат, че държат на превенцията и профилактиката, тъй като тютюнопушенето е довело до увеличаване на заболеваемостта от редица заболявания.

 

„Промените в Закона за здравето не защитават здравето на хората”, подчерта и д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС. Tой представи данни на СЗО, според които един от десет смъртни случая се дължи на тютюнопушенето, а към 2030 г. ще са шест от десет.

 

Според статистическите данни България е сред водещите страни по потребление на цигари, като от 2001 до 2005 г. тя заема трета позиция в света по потребление на човек от населението.

 


През 1996 г. пушачите в България са 35,6 процента, а през 2001 г. те вече са 40,5 на сто.
 

 

Към 2008 г. 52,4 на сто от пушачите в България са мъже и 48,1% – жени.

 

В сравнение с данните от 80-те години на миналия век тютюнопушенето при 13- и 14-годишните деца през 2002 г. е нараснало над два пъти.

 

По данни на Световната здравна организация през 2002 г. пушачите в света са около 1,3 млрд. души.