Ракът на простатата е най-често срещаното онкологично заболяване сред мъжете над 50-годишна възраст. С нарастване на възрастта рискът за развитие на простатен карцином расте, като доказани рискови фактори са тютюнопушенето, богатият на животински мазнини хранителен режим, наднорменото тегло и др.


В месеца за борба с рака на простатата, символично наречен Мовембър, Университетската специализирана болница по онкология (УСБАЛО) организира своето тематично „Училище за пациенти“ на тема превенция и лечение на простатата. 


Лекция в него за профилактиката и възможностите за лечение ще изнесе проф. Красимир Нейков, началник на Клиниката по урология в болницата. Тя ще се състои на 30 ноември от 12.30 ч. в аулата на лечебното заведение. Темата на лекцията е „Карцином на простата диагностично – клинични аспекти“. Входът е отворен, както за пациенти на УСБАЛО, така и за всички желаещи да научат нещо повече за здравето си, възможностите за превенция и за лечение.Обучителната лекция не е единствената инициатива на Университетската специализирана болница по онкология, посветена на борбата с рака на простатата. През месец ноември в лечебното заведение се извършват и безплатни профилактични прегледи на мъже между 50 и 70 години.

 

Редовната профилактика е задължителна за мъжете с фамилна анамнеза за рак на простатата и/или приемащи анаболни стероиди или вещества, повлияващи нивата на мъжките полови хормони в организма. Симптомите при простатен карцином зависят от разположението на патологичния процес в жлезата и степента на разпространение на заболяването. В някои случаи първите оплаквания на пациентите са от метастатичен процес в костите и лимфните възли.


Сред първите небезобидни симптоми на рака на простатата са нарушения при уринирането - чувството за непълно изпразване на пикочния мехур, промяна в струята на отделяната урина, зачестяване на ходенето по малка нужда, включително през нощта. Важен сигнал за специалистите са и оплаквания като кръв в урината, еректилна дисфункция или в късните фази на заболяването - тазова болка.