Водещият хирург д-р Далал Ал-Зайат от болницата по Онкология в София (УСБАЛО) ще се включи с лекция в „Училище за пациенти“ на тема „Профилактика и превенция на рака на гърдата“. Срещата ще се състои на 24 октомври от 14 часа в аулата на болницата. По време на лекцията д-р Ал-Зайат ще даде информация за това кои са рисковите фактори, както и практически съвети как жените да провеждат нужната самодиагностика.


Лекцията не е единствената проява, с която УСБАЛО отбелязва месецът за борба с рака на гърдата. В болницата вече текат и безплатни профилактични прегледи.


Както Puls.bg вече писа десет болници в страната са част от кампанията за безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата. Инициативата е за шеста поредна година и поставя началото на информационна и профилактична кампания, посветена на битката с тежкото заболяване. Безплатните мамологични прегледи обединяват лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и ще се провеждат през целия месец октомври с предварително записване.Отделението по хирургия на гърдата в УСБАЛ по онкология е най-голямото и водещо по хирургично и пластично лечение в България при хирургичното лечение на пациенти с рак на гърдата и други заболявания, касаещи локализацията. В това си качество отделението се занимава с цялостната онкологична, хирургична и рентген-диагностична мрежа в страната, която изпраща пациенти в клиниката по гръдна хирургия, т.е. представлява част от една национална система.


Ракът на гърдата е най-честата онкологична локализация при жените. Ежегодно диагнозата поразява около 4000 души. От нея страдат най-вече пациентки над 40-годишна възраст, тъй като рискът се увеличава с настъпването на менопаузата. Сред другите рискови фактори са фамилната обремененост, късното раждане след 26 години или изобщо липсата му, ограниченото кърмене, дългата употреба на контрацептиви, абортите. Също така липсата на навременна профилактика и диагностика.