Достъпът до ефективни лекарствени продукти, недостигът на лекарства и здравословното хранене (здравословните храни) ще са водещите приоритети на България по време на българското председателство на Европейския съюз (ЕС) през първата половина на 2018 г.

 

Това посочва министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в писмен отговор на въпрос на депутата Петър Петров. За определянето на приоритетите Министерството на здравеопазването е анализирало чувствителните проблеми и тенденциите в законодателството на Съюза, посочва Москов.


 

Темите са представени и Съвета по европейските въпроси към Министерския съвет и са изпратени на вицепремиера с ресор европейски политики Меглена Кунева.

 

Според здравното министерство безопасността на лекарствените продукти ще остане водеща в ЕС предвид и различните законодателни инициативи, предприети в сектора през последните 20 години.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Москов посочва в отговора си, че от първостепенно значение на България е да се осигури достъп на пациентите до иновативни лекарства и медикаменти за лечение на социално-значими и редки заболявания на приемлива цена.

 

Министърът допълва, че темата за здравословното хранене е продиктувана от общия стремеж на ЕС да подобри здравните показатели на населението чрез намаляване на трансмазнините, солта и захарите в храните. От този аспект се изтъква като най-важно информирането на потребителите за съдържанието на храните.

 

Москов все пак посочва, че приоритетите за българското председателство на ЕС може и да претърпят промяна, въпреки че са съгласувани с предходните председателстващи Естония и Австрия.