Липсват утвърдени, ефективни и евтини лекарства, медикаменти за спешни случаи при епилепсия, а вече повече от 10 години няма и регистриран нов медикамент за лечение на заболяването през Здравната каса. Около тези проблеми се обединиха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия и Дружеството против епилепсия, които днес отбелязаха заедно Международния ден за борба с епилепсията с дискусия в столицата.


По думите на Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, в България няма официална статистика за това колко хора страдат от заболяването. Причината е социалната стигма, която кара хората с овладяна епилепсия да не я споменават. „Много малко от тях взимат лекарствата си през Здравна каса“, сподели тя пред БНР.


Актуалните данни сочат, че 6656 деца са получавали лекарства за епилепсия през Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към септември 2019 година, а 1133 деца до 18-годишна възраст са били хоспитализирани. По думите на Събева това е „изключително малка и нереална бройка“, тъй като по данни на Световната здравна организация (СЗО) в световен мащаб 1% от населението страда от епилепсия.Според експерта от българския офис на СЗО доц. д-р Михаил Околийски 70% могат да се намалят пристъпите чрез навременна интервенция, достъп до лекарства и информационни кампании. „Неща, които България като страна в Европейския съюз трябва отдавна да е добавила. Министерство на здравеопазването разработва новата Национална стратегия за здраве 2020, която да определи приоритетите и да покаже къде ще се положат най-големи усилия. Чрез видимост трябва да покажем пред представители на Министерството повече теми за неврологичното здраве“, коментира темата доц. д-р Михаил Околийски, цитиран от Агенция „Фокус“.


Според участниците в дискусията, посветена на Международния ден за борба с епилепсията, у нас се предлагат всички актуални лечения, включително и хирургичното, макар и за малък брой пациенти.

 

„Проблемът ни е с медикаментите. От 10 години у нас не е регистриран нов медикамент за лечение на епилепсия през Здравната каса. И не само това, а изчезват медикаменти, което означава, че трябва да развиваме мощна „куфарна търговия“ със съседните и по-далечни страни. Налага се всеки да се спасява сам. За първа помощ нямаме животоспасяващи лекарства - нямаме ректален диазепам, а вече в света има назален – впръсква се в носа и пристъпът се прекратява, облекчава и си сигурен, че може да спасиш този човек“, допълни пред Националното радио Веска Събева.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала на Bulgaria ON AIR.